• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.08.2023

11:26

I posle kažu Nemci štedljivi... Od kad je u penziji, Nemačka na frizure Angele Merkel potrošila čitavo bogatstvo!

EPA/Filip Singer

Vesti

I posle kažu Nemci štedljivi... Od kad je u penziji, Nemačka na frizure Angele Merkel potrošila čitavo bogatstvo!

Podeli vest

''Troškovi se odnose na aktivnosti vezane za službene dužnosti, bez obzira da li su javne ili ne'', odgovorili su iz kabineta nemačke kancelara.

Nemačka je potrošila 55.000 evra na frizure Angele Merkel otkako ona više nije kancelarka. To se pravda činjenicom da nastavlja da obavlja službene dužnosti koje su njena obaveza kao bivšeg kancelara. Međutim, Merkelova nije kancelarka od decembra 2021, odnosno godinu i devet meseci.

Merkelova je prošle godine na kosu potrošila 37.780 evra, a ove 17.200.

Ovo je podatak koji je objavio nemački medij Tagesspiel nakon što je dobio informaciju koju su njeni novinari tražili na osnovu Zakona o pravu na pristup informacijama, prenosi Večernji list.

Uzbekistan ili Indija, isto je...

Moguće je da je potrošeno nešto više jer Merkelova više nema stalno zaposlenog frizera kao kada je bila kancelarka, već joj frizuru radi ugovorni frizer i šminker, koji je i poznati berlinski modni kreator.

- Troškovi se odnose na aktivnosti vezane za službene dužnosti, bez obzira da li su javne ili ne - odgovor je iz kabineta nemačke kancelarke na upit novinara Tagesspiela.

Međutim, u Nemačkoj postoji i Udruženje poreskih obveznika, koje ne gleda blagonaklono na tako povećane troškove. Njihov predsednik Rajner Holznagel kaže da ih treba svesti na minimum, a svaku sumnju u preterivanje treba da prati isplata iz džepa.

Foto: Tanjug/AP

 

Naime, Merkelova nije jedina koja je regulisana troškovima državnog protokola. Ako sadašnjem nemačkom kancelaru Olafu Šolcu frizer nije toliko potreban, on je ove godine ipak uspeo da potroši 21.808 evra na šišanje i šminkanje, a prošle godine 39.910 evra.

Podsetimo, Šolc je ćelav. Ali možda se drži stare izreke „ćelav je lep, ćelav je lep“. Za sve se zainteresovao i skupštinski odbor Bundestaga koji je zatražio kompletne troškove. A pokazalo se da je prošle godine, u prvoj punoj godini njegovog mandata, Šolcova vlada potrošila oko milion i po evra na fotografe, frizere i šminkere. A to je oko 80 odsto više nego 2021. godine, poslednje godine Merkelinog mandata.

Ali to nije ni potpun podatak jer nisu odgovorile sve državne institucije kojima je Udruženje poreskih obveznika uputilo upit. Ipak, tamo je pronađeno više zanimljivih informacija.

Šminkerka nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok koštala je prošle godine 137.000 evra, što je više od polovine iznosa koji je nemačka vlada potrošila za istu uslugu prošle godine. Berbok "stilizuje" Klod Fromen, jedna od najcenjenijih stilista, a ona košta 7.500 evra mesečno po ugovoru.

 - Trošak odražava da usluga uključuje dugotrajna putovanja i da se takođe mora pružati na ad hoc osnovi vikendom, i u posebno doba dana - saopštilo je nemačko ministarstvo, gde su potvrdili da Berbok „na termine za fotografisanje i snimanja za televiziju prati šmiker, kao što je odavno uobičajeno i poznato među ostalim nemačkim najvišim predstavnicima.

Nemački mediji primećuju i da je izgled Analene Berbok besprekoran bilo „pod kišom u Uzbekistanu ili u prašini Indije”.

Fromen, s druge strane, ističe da "protagonistima treba dozvoliti (...) da zablistaju kroz boje, teksture i energične masaže glave eteričnim uljima".

 

Foto: EPA/CLEMENS BILAN

 

Hiljade za fotografisanje

Nema velike razlike u odnosu na druge političare koji imaju budžete za protokole, reprezentacije i slično. Bavarski premijer Markus Soder dospeo je na naslovne strane kada je otkriveno da je njegova kancelarija potrošila skoro 180.000 evra na ugovorene fotografe.

Dodatni problem je bio što njegova kancelarija ima stalno zaposlenog fotografa koji je iste godine koštao 36.000 evra. Ovo je vrlo tanko objašnjeno, da se fotografi angažuju u zavisnosti od okolnosti i događaja, a plaćaju se po satu ili po danu za fotografije koje prate zvanična saopštenja ili dokumentaciju kancelarije.

Opet je problem što je njegov prethodnik Horst Zehofer u poslednjoj godini svog mandata 2017. potrošio samo 11.000 evra na usluge fotografa koji nisu bili zaposleni u njegovoj kancelariji.

A onda su se troškovi slikanja kod Markusa Sodera povećali za 20 puta. I progresivno je rasla, prve godine potrošeno je 72.000 evra, 2019. 102.000, ali znatno manje u dve pandemijske godine, 36, odnosno 48.000 evra.

Samo do 8. maja ove godine kancelarija bavarskog premijera je na fotografe potrošila skoro 76.000 evra. Stalno zaposlen fotograf mesečno zarađuje između 3.000 i 5.600 evra, što je, prema pisanju nemačkih medija, plata treće kategorije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija