• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

24.08.2023

23:49

Pentagon: Ništa od F-16, u Ukrajini nema aerodroma! Bitka za Bahmut traje! SAD jasne, Prigožinov avion nije oboren raketom (FOTO/VIDEO)

Reuters/printscreen

Vesti

Pentagon: Ništa od F-16, u Ukrajini nema aerodroma! Bitka za Bahmut traje! SAD jasne, Prigožinov avion nije oboren raketom (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo je u avionskoj nesreći u Rusiji, kada je oboren privatni avion sa 10 putnika i članova posade. Nema preživelih, situaciju u Rusiji posle nesreće Informer.rs prati iz minuta u minut

Pentagon: Nema nikakvih naznaka
da je Prigožinov avion oboren raketom

Foto: Tanjug/AP

 

 

Portparol Pentagona Pet Rajder saopštio je danas da SAD nemaju nikakvih naznaka da je avion u kojem je bio šef ruske paravojne formacije "Vagner" Jevgenij Prigožin, koji se srušio u sredu u ruskoj Tverskoj oblasti, oboren pomoću raketa zemlja-vazduh.
- Ocenjujemo da su takve informacije netačne, rekao je Rajder i dodao da Pentagon veruje da je Prigožin mrtav, ali da to još nije potvrđeno, prenosi Gardijan.

Poljski general jasan, neće biti pobede Kijeva! Ukrajina je se bori da opstane, Zapad je drži uspravnom!

Oboreni ukrajinski dronovi kod Brjanska

Ruski sistemi PVO otkrili su i uništili dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
-Sprečen je pokušaj kijevskog režima da uz pomoć bespilotnih letelica avionskog tipa izvede terorističke napade. Sistemi PVO su otkrili i uništili dva ukrajinska drona iznad teritorije Brjanske oblasti, navodi se u saopštenju.

Pentagon: Ništa od F-16 u Ukrajini nema aerodroma

Foto: Ap/Fotoilustracija

 

Ukrajina u ovoj fazi nema neophodnu infrastrukturu da smesti borbene avione četvrte generacije F-16, izjavio je u četvrtak portparol Pentagona Patrik Rajder.
-Kratak odgovor na vaše pitanje je ne, rekao je Rajder tokom redovnog brifinga kao odgovor na povezano pitanje.
Ranije je Ministarstvo odbrane SAD saopštilo da u oktobru očekuje početak obuke ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16, a tome će prethoditi kurs engleskog jezika za pilote u septembru. Pentagon je takođe nazvao transfer modernih zapadnih borbenih aviona F-16 u Ukrajinu pitanjem „meseca, a ne nedelja".

Makron udario na Putina, Francuska neće dozvoliti poraz Ukrajine, spremni smo za dug rat sa Rusijom!

Pušilin: Bitka za Bahmut traje, ali gubi na intezitetu

Na bokovima Artjomovskog pravca situacija je i dalje vruća, ali se situacija stabilizuje, rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR.
-Žarište je pravac Artemov, odnosno duž bokova. Rekao bih da je moja oprezna ocena, situacija se sada stabilizuje, rekao je Pušilin tokom sastanka sa šefom države.
On je primetio da su i na prelazu Urožajnoje - Staromajorsko neprestano u toku neprijateljski napadi, on stalno pokušava da se učvrsti, ali ruske trupe čine sve što je moguće i nemoguće.

Američki mediji: Kijev ima dovoljno
sredstava za kontraofanzivu

U SAD smatraju da je Kijev dobio dovoljno vojne tehnike za kontraofanzivu i da je malo verovatno da će se takav obim pomoći ponoviti 2024. godine, piše "Volstrit džornal"

Žestok sukob u Beloj kući zbog Ukrajine! Ko je kriv za krah kontraofanzive Kijeva?!

Stigla je prva Putinova reakcija na pad Prigožinovog aviona: „Napravio je ozbiljne greške“

Stigla je prva reakcija ruskog predsednika Vladimira Putina na avionsku nesreću u kojoj je, kako navodi zvanična Moskva, poginuo osnivač Vagnerove plaćeničke grupe. Putin je u televizijskoj izjavi „izrazio saučešće” Prigožinovoj porodici

 

 

Putin je opisao Prigožina kao „talentovanog biznismena“ koga je poznavao od 1990-ih. On je rekao i da će ruske vlasti uzeti u obzir ono što istražitelji otkriju o padu aviona, ali je odmah dodao da će „istraga incidenta potrajati neko vreme“. Takođe je ustvrdio da je Prigožin „imao težak životni put i napravio ozbiljne greške u životu“.

Putinova prva reakcija usledila je oko 24 sata nakon što se avion koji je navodno prevozio Prigožin srušio severno od Moskve.

Stručnjak za avijaciju: Savremeni avioni ne padaju samo s neba

Stručnjaci za avijaciju koje je danas intervjuisao Bi-Bi-Si o padu aviona koji je navodno prevozio Jevgenij Prigožin ne veruju da je jučerašnji pad u Rusiji bio nesrećan

Embraer Legaci, kojim je Prigožin navodno leteo, je poslovna verzija aviona koji je prvobitno predstavljen 2000. godine kao mali mlaznjak za prigradske avio-kompanije. Može da preveze do 13 putnika u poslovnoj konfiguraciji i mnogo više sa modifikovanom kabinom.

Stručnjak za avijaciju Dejvid Lirmaunt kaže da je to „dobar avion dobrog proizvođača“. On pokazuje na snimak aviona koji pada na zemlju, očigledno van kontrole, a iza njega se vidi beli dim ili para. Kaže da "mora da postoji neka šteta da se to objasni".

Dodaje da „savremeni avioni ne padaju samo s neba”. Konsultant za avijaciju Džon Strikland slaže se da bi bilo „izuzetno neobično i retko da avion padne sa neba nakon normalnog poletanja”. On je opisao Embraer kao letelicu koja je „izuzetno sigurna”.

Američki zvaničnici: Prigožinov avion oboren raketom

Sjedinjene Američke Države veruju da je raketa zemlja-vazduh ispaljena iz Rusije verovatno juče oborila avion za koji se veruje da se nalazio vođa Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin, izjavila su danas Rojtersu dva američka zvaničnika.

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti teme i istakli da su informacije i dalje preliminarne i podložne proveri.

Ruske vazduhoplovne vlasti saopštile su da su Prigožin, njegova desna ruka Dmitrij Utkin i još osam drugih bili u privatnom avionu koji se juče srušio severno od Moskve, a da niko nije preživeo.

 

Prigožin na dan nesreće pobegao iz Afrike?! Tamo se sukobio sa šefom GRU, pokušao da spreči šokantan plan Kremlja!

 

 

Oglasio se Zelenski: Svi znaju...

 

Nemačka ne veruje u izveštaje o Prigožinovoj smrti

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok kratko je prokomentarisala vest o padu avionu u kojem je bio Prigožin.

Ona je rekla da ne zna šta se tačno dogodilo, ali da ne veruje u informacije koje plasiraju Rusi.

- Još je nejasno šta se dogodilo - rekla je Berbok.

Foto: Reuters

Analena Berbok

 

Ovo je prvi osumnjičeni za pad aviona u kom je bio Prigožin? Tri dana pre nesreće pobegao na Kamčatku?! (FOTO)

 

Borac Vagnera se slomio, snimak kako jeca nad slikom Prigožina i Utkina obilazi svet! (FOTO, VIDEO)

Foto: Reuters

 

 

 

Kristina je bila jedina žena u Prigožinovom avionu! Ko je lepa crnka koja je poginula u nesreći

 

 

Mesto pada aviona:

 

 

Flajtradar objavio analizu poslednjih pola sata

Flajtradar24 objavio je analizu poslednjih pola sata leta aviona Embraer Legasi 600, u kojem je, među 10 članova posade i putnika, bio i čelnik Vagner grupe Jevgenij Prigožin.

Prijemnici u mreži Flajtradar24 prvi primili su podatke iz aviona u 14:46 po UTC (zapadnoevropskom vremenu), odnosno 16:46 po srpskom.

Uspeli su da izračunaju položaj od 14:59 UTC do 15:11 UTC dok se avion penjao na visinu krstarenja od 28.000 stopa, odnosno od oko 8.5 kilometara. Letalica je nastavila da šalje podatke do 15:20:14 UTC.

Iako avion nije odašiljao informacije o položaju, emitovani su drugi podaci poput visine, brzine, okomite brzine i postavki autopilota. Upravo ti podaci daju uvid u poslednje trenutke leta.

Nakon što se izravnao na 28.000 stopa u 15:10 UTC, avion je nastavio 

da leti ravnomernom brzinom do 15:19 kada se okomita brzina dramatično smanjuje i zrakoplov se nakratko spušta, pa se penje na maksimalnu visinu od 30.100 stopa pre spuštanja natrag na otprilike 27.500 stopa.

Ponovno se penje i doseže 29.300 stopa pre nego što se ponovno izravna. Zatim se spušta, s konačnim podacima primljenim u 15:20:14 UTC na visini od 19.725 stopa, što je visina od oko 6 kilometara.

 

 

Jezive scene na mestu pogibije Prigožina! Zastrašujući prizori, delovi aviona na sve strane! (FOTO, VIDEO)

 

Oglasio se Putin, ali ne o Prigožinu!

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je danas izjavu putem video veze za samit u Johanesburgu. Iako je ceo svet očekivao da kaže bar jednu reč o Prigožinu, Putin se ponašao kao da se ništa nije desilo.

Putin se prilikom uključenja zahvalio predsedniku Južne Afrike Sirilu Ramafosi što je domaćin samita i na proširenju grupe izvan sadašnjih pet zemalja.

Putinova izjava usledila je nakon što je grupa Brics odlučila da pozove šest zemalja - Argentinu, Egipat, Iran, Etiopiju, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate 

- da postanu nove članice bloka.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predstavlja Putina u Južnoj Africi i nalazi se na konferenciji za medije. Međutim, nije se obratio prisutnima.

Prigožin je živ!? Šokantne reči u studiju Informera: Ovo je sve jako dobro inscenirano!

 

Tela prebačena u mrtvačnicu u Tveru

 

 

Objavljen zvanični dokument o padu aviona!

Istražni odbor Rusije, koji istražuje nesreću, objavio je saopštenje o nesreći. Ne spominju Prigožina, ali i nikog drugog poimenice.

Potvrđuje da je 10 ljudi poginulo i da je pokrenut krivični postupak za nesreću.

"Glavno istražno odeljenje Istražnog odbora Ruske Federacije otvorio je krivični predmet na osnovu krivinog dela iz člana 263. Krivičnog zakona. Reč je o kršenju pravila bezbednosti saobraćaja i obavljanja vazdušnog saobraćaja", piše ruska agencija.

“Prema preliminarnim podacima, poginulo je 10 osoba. Na mesto događaja izašla je ekipa za uviđaj, odrediće se sva potrebna veštačenja i provesti niz istražnih radnji u cilju utvrđivanja uzroka pada aviona", objavljeno je.

 

Tri verzije smrti Prigožina! Osveta, ali čija?!

 

Određeno ko će voditi istragu o padu aviona?

Ivan Sibul, stručnjak koji je radio na brojnim istragama o avionskim nesrećama, navodno će biti glavni za istragu u slučaju pada Prigožinovog aviona.

 

Opsadno stanje u selu Kuženkino gde je pao Prigožinov avion! Pronađen deo repa, samo Ministarstvo za vanredne situacije može da priđe!

 

 

Rep aviona pronađen daleko od mesta nesreće

Deo repa aviona Embraer, u kojem je bio osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin, pronađen je 3,5 kilometara od mesta pada, javlja RIA Novosti.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15