• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2023

15:20

Talibani traže da obezbeđenje spreči ulazak žena u nacionalni park Band-e-Amir

EPA-EFE/SAMIULLAH POPAL

Vesti

Talibani traže da obezbeđenje spreči ulazak žena u nacionalni park Band-e-Amir

Podeli vest

Talibani će koristiti bezbednosne snage da spreče žene da posete jedan od najpopularnijih nacionalnih parkova Band-e-Amir u centralnoj avganistanskoj provinciji Bamijan, saopštio je danas portparol Ministarstva za poroke i vrline Molvi Mohammad Sadik Akif.

Akif je preneo ocene resornog ministra Mohameda Halida Hanafija, koji je tokom posete provnciji Bamijan prošle nedelje rekao da žene ne poštuju pravilan način nošenja hidžaba kada idu u Band-e-Amir. Hanafi je rekao zvaničnicima i verskim vlastima da obezbeđenje treba da spreči žene da posećuju turističke atrakcije, prenosi AP.

- Žene ne moraju da idu u razgledanje grada - rekao je tada Hanefi. Prošlog novembra, vlada predvođena talibanima zabranila je ženama da koriste javne prostore, uključujući parkove, navodeći da ne nose pravilno hidžab ili da ne poštuju pravila rodne segregacije.

Otkako su preuzeli vlast 15. avgusta 2021. nakon povlačenja američkih i NATO snaga, nametnuli su nekoliko ograničenja usmerenih na avganistanske devojke i žene, uključujući sprečavanje devojčica da idu u školu nakon šestog razreda i zabranu avganistanskim ženama da rade u lokalnim i nevladinim organizacijama. Band-e-Amir je glavna turistička atrakcija u Bamijanu. Postao je prvi nacionalni park u zemlji 2009. godine i svake godine privlači hiljade posetilaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija