• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.08.2023

07:14 >> 07:38

Vojni udar u još jednoj afričkoj zemlji!

EPA

Vesti

Vojni udar u još jednoj afričkoj zemlji!

Podeli vest

Vojni oficiri su se pojavili na nacionalnoj televiziji u Gabonu i rekli da su preuzeli vlast.


Rekli su da poništavaju rezultate izbora u subotu na kojima je predsednik Ali Bongo proglašen za pobednika, prenosi BBC.


Izborna komisija je saopštila da je Bongo osvojio nešto manje od dve trećine glasova na izborima za koje je opozicija tvrdila da su lažni.

 

 

 

 

Bongovo svrgavanje bi okončalo 53-godišnju vladavinu njegove porodice u Gabonu.

Dvanaest vojnika pojavilo se na televiziji sa najavom da poništavaju rezultate izbora i raspuštaju "sve institucije republike".

Jedan od pučista je na TV kanalu Gabon 24 rekao: 

- Odlučili smo da odbranimo mir tako što ćemo okončati sadašnji režim!

To se, dodao je, odnosi na "neodgovorno, nepredvidivo upravljanje koje rezultira kontinuiranim pogoršanjem društvene kohezije što rizikuje da zemlju odvede u haos".

Bongo je došao na vlast kada mu je otac Omar preminuo 2009. 

Godine 2018. doživeo je moždani udar koji ga je ostavio po strani skoro godinu dana i doveo do poziva da se povuče. Sledeće godine, nakon neuspelog pokušaja državnog udara, pobunjeni vojnici su poslati u zatvor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija