• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

02.09.2023

10:30

Vreme francuske Afrike je završeno! Ključa u Sahelu, posle Nigera vojska preuzela vlast i u Gabonu!

EPA

Vesti

Vreme francuske Afrike je završeno! Ključa u Sahelu, posle Nigera vojska preuzela vlast i u Gabonu!

Podeli vest

Vojska je preuzela vlast u Gabonu i Nigeru! Sledeći na redu su, po svemu sudeći, Kamerun i Senegal! Generali su već ranije zbacili civilne vlasti i u Maliju, Gvineji, Burkini Faso! U Čadu je ubistvo dugogodišnjeg lidera Idrisa Debija 2021. dovelo do nestabilnosti, Sudan je, takođe, zahvaćen građanskim ratom! Sve ove zemlje povezuje to što su bivše francuske kolonije!

Gabon je važna zemlja, naftna je država i članica OPEK, tako da puč mnogo govori. Afrikanci su očigledno umorni od Francuza, koji ih, kao i ostatak Zapada, iskorišćava i crpi njihove prirodne resurse! 

Državni udar u Gabonu, ako bude uspešan, biće osmi puč koji se dogodio od 2020. godine u zemljama Zapadne i Centralne Afrike, a sve ove pobune bile su antizapadne i imale su i prorusku komponentu.

Tek sledi rat

Analitičari, međutim, smatraju da Pariz neće tek tako dozvoliti zemljama Sahela da se reše Francuske i njenih kompanija! Moskovski geopolitikolog Venijamin Popov smatra da je Gabon posebna priča. Prema njegovom mišljenju, ni Pariz, ni Zapad nisu spremni da jednostavno odustanu od gubitka uticaja u toj zemlji, ali ni u regionu Sahela!

- Biće velika borba za Gabon. Zapad neće odustati od potčinjavanja te države jer je ona bogata i naftna zemlja. Verovatno će upotrebiti dobro oprobanu taktiku "zavadi pa vladaj", odnosno raspiriti sukobe u regionu kako bi lakše pokorili sve - smatra Popov.

Zapadu i Francuskoj ne ide u prilog sve veći uticaj Moskve i Pekinga u regionu Sahela, ali i kompletne Afrike! Bivši ruski ambasador u Nigeru i Maliju i istraživač Instituta za afričke studije Ruske akademije nauka Jevgenij Korendjasov otkriva da je puč u Gabonu spreman više od godinu dana:

- Što se tiče Gabona, državni udar u ovoj zemlji je očekivan, pošto su Ali Bongo i njegov sin vladali u njoj skoro 60 godina. Zapravo, u državi je delovao jednoporodični režim - jasan je on.

Pad neokolonijalizma

Korendjasov smatra da državni udari u Gabonu, ranije u Nigeru, Maliju, Gvineji, Burkini Faso, pokazuju da je kolaps neokolonijalnog sistema nezaustavljiv.

- Neokolonijalizam je propao, sada ga Afrikanci s različitim stepenom uspeha brišu sa kontinenta. Slični procesi će se proširiti u svim bivšim zapadnim kolonijama - ističe Korendjasov.

Verovatno će sledeći puč, navodi on, biti u Kamerunu, gde je predsednik Pol Bija na vlasti više od 40 godina. Štaviše, on živi u  Švajcarskoj, u zemlju dolazi samo na izbore, rekao je ekspert.

Rusija i Kina preuzimaju kontinent

Moskva ne krije da pomaže Africi da se oslobodi neokolonijalizma, a ruski predsednik Vladimir Putin je to više puta jasno poručio. Rusija pravi multipolarni svet, koji je u koliziji sa zapadnim sistemom sa centrom u Sjedinjenim Državama. U tome Moskvu delimično podržava i Peking, koji osporava zapadni uticaj na kontinentu. 
Interesovanje za Afriku nije samo zbog ideoloških momenata već i zbog rudarstva, borbe protiv terorističkih grupa i ulaganja u nova tržišta država regiona. Rusija u poslednje vreme aktivno uspostavlja odnose sa zemljama kontinenta, tako što im otpisuje stare dugove, ali i obećava besplatnu isporuku poljoprivrednih proizvoda. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija