• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.09.2023

22:18

Umro Indijana Džons iz američke diplomatije: Bil Ričardson ostaće upamćen po oslobađanju zatočenih Amerikanaca

EPA-EFE/TANNEN MAURY

Vesti

Umro Indijana Džons iz američke diplomatije: Bil Ričardson ostaće upamćen po oslobađanju zatočenih Amerikanaca

Podeli vest

Bil Ričardson, bivši američki diplomata, kongresmen, ministar energetike i guverner Novog Meksika koji je ostavio trag na svetskoj sceni obezbeđujući oslobađanje Amerikanaca i drugih koje drže razne autokratske vlade, preminuo je u 75. godini, saopštila je danas njegova fondacija. .

Ričardson, koji je 2008. godine bezuspešno pokušao da postane prvi latinoamerički predsednik Sjedinjenih Država, umro je u snu u svom domu u Četamu u Masačusetsu, rekao je potpredsednik Centra za globalni angažman Miki Bergman.

"Indijana Džons iz američke diplomatije"

„Svet je izgubio branioca onih koji su nepravedno zatočeni u inostranstvu“, dodao je on.

Nazvan "Indijana Džons" američke diplomatije, bio je poznat po smelim direktnim susretima sa moćnim ličnostima na listi američkih neprijatelja, uključujući pokojnog iračkog predsednika Sadama Huseina, pokojnog kubanskog lidera Fidela Kastra i Nikolasa Madura iz Venecuele.

Sin Meksikanke i Amerikanca, Ričardson je bio demokratski član Predstavničkog doma od 1982. do 1996. godine, zatim američki ambasador u Ujedinjenim nacijama i ministar za energetiku, obojica za vreme predsednika Bila Klintona. Ričardson je izabran za guvernera Novog Meksika i služio je od 2003. do 2011. godine.

Doprineo oslobađanju američkog košarkaša iz Rusije

Zahvaljujući svojim pregovaračkim veštinama, uspeo je da izdejstvuje oslobađanje brojnih ljudi koji su bili zatvoreni u raznim zemljama, uključujući Severnu Koreju, Mjanmar, Sudan, Irak, Iran i Kubu, i kao zvanični predstavnik Sjedinjenih Država i kao rešavač problema u privatnim humanitarnim misijama.

Ričardson je bio ključan u pregovorima o oslobađanju košarkašice Britni Griner prošle godine, koja je bila zatvorena u Rusiji. Takođe je igrao važnu ulogu u pregovorima sa Sadamom Huseinom za oslobađanje dvojice Amerikanaca koji su prešli granicu 1995. godine.

Kritike zbog susreta sa ozloglašenim liderima

Ričardsonova spremnost da se sastane sa ozloglašenim stranim liderima ponekad je izazivala kritike, kao 2021. godine, kada su ga neki aktivisti za ljudska prava optužili da je time dao legitimitet mjanmanskoj hunti. Dve nedelje kasnije, na Ričardsonov nagovor, Mjanmar je pustio iz zatvora američkog novinara Denija Fenstera.

On je jedan od prvih predstavnika Hispanoameričke zajednice koji je došao na visoke političke funkcije i proglasio se kandidatom za demokratsku nominaciju na predsedničkim izborima 2008. godine, ponovo kao prvi kandidat Hispanoameričke manjine.

Na kraju je odustao da bi podržao Baraka Obamu i trebalo je da se pridruži njegovom kabinetu nakon izbora, ali ga je skandal u vezi sa finansiranjem kampanje primorao da podnese ostavku na mesto sekretara za trgovinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija