• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

07.09.2023

07:00

Ovo može sve da nas pobije! Rusi digli svet na noge, stiglo zastrašujuće upozorenje o američkim akcijama širom planete!

Reuters/Shutterstock

Vesti

Ovo može sve da nas pobije! Rusi digli svet na noge, stiglo zastrašujuće upozorenje o američkim akcijama širom planete!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države nisu u stanju da kontrolišu sopstvene biološke objekte, aktivnosti američkih laboratorija širom sveta su stalni izvor bioloških pretnji pre svega za stanovništvo zemalja u kojima se nalaze, rekao je načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

Ukrajina je odličan primer za to, na njenoj teritoriji se nalazi nekoliko desetina objekata koji nisu pod međunarodnom kontrolom, ukazao je Kirilov na konferenciji ruskog Ministarstva odbrane o vojno-biološkim aktivnostima SAD.

Vašington i Kijev predstavljaju vojno-biološka istraživanja kao istraživanja u miroljubive svrhe, krijući se iza Konvencije o biološkom oružju koju zapravo krše, dodao je.

Stejt department redovno ističe da se ne bavi biološkim aktivnostima, ali rusko Ministarstvo odbrane poseduje dokumenta koja dokazuju da je isti taj Stejt department učestvovao u primeni Programa za unapređenje biološke bezbednosti od 2016. godine, naglasio je Kirilov.

- U skladu sa planom finansiranja, najmanje 40 miliona dolara je opredeljeno za privlačenje raznih neprofitnih i nevladinih organizacija da učestvuju u programu - dodao je.

Pritom, ti dokumenti dokazuju da je Vašington aktivno učestvovao u biološkim programima u stranim zemljama, kao i da ima običaj da koristi treća lica kako bi sakrio prave kupce i ciljeve istraživanja, istakao je.

A pominje se i uloga američkog predsednika Baraka Obame u unapređenju predloženih bioloških programa Stejt departmenta, dodao je Kirilov.

Vašington posebno zainteresovan za Istok i Afriku

SAD posebnu pažnju posvećuju sprovođenju svojih bioloških programa u zemljama Bliskog istoka, jugoistočne Azije i Afrike, dodao je Kirilov.

- Irak, Jemen, Jordan, Indonezija, Filipini, Kenija, Maroko, Uganda - naveo je on zemlje u kojima se sprovode američki biološki programi i dodao da Ukrajina zauzima posebno mesto u planskim dokumentima i da je izdvojena kao poseban region.

- Dakle, Vašington ulaže administrativne, finansijske i diplomatske napore da uspostavi globalnu kontrolu SAD nad biološkom situacijom - zaključio je.

Razmere vojno-bioloških aktivnosti i obimnu saradnju počinilaca potvrdio je ne samo pomenutim dokumentima, već i izjavama predstavnika političkih krugova u samoj Americi, koje su, kako je rekao, potvrda ilegalnih vojno-bioloških aktivnosti Vašingtona i zahtevaju pravnu procenu i nezavisnu istragu.

Kalifornijska ilegalna laboratorija i oko hiljadu genetski modifikovanih životinja

- Marta 2023. godine, u gradu Ridli u Kaliforniji, na teritoriji napuštene industrijske zgrade otkrivena je ilegalna laboratorija koja radi sa patogenim mikroorganizmima. Pronađeno je oko 30 frižidera i zamrzivača, termostata i opreme za gajenje mikroorganizama - rekao je Kirilov na konferenciji za novinare.

U prostorijama laboratorije pronađeno je oko hiljadu genetski modifikovanih životinja i oko osam stotina uzoraka biomaterijala, ukazao je Kirilov.

To nije sve, analizom Centra za kontrolu i prevenciju infekcija pronađeno je najmanje dvadeset patogena u uzorcima, među kojima je bio kovid-19, hiv i hepatitis, naglasio je.

Istraga je utvrdila da laboratorija radi od oktobra 2022. godine uz grubo kršenje osnovnih principa biobezbednosti, napomenuo je.

- Na primer, laboratorijske životinje su držane u neadekvatnim uslovima zbog čeka su umirale. Odlaganje biološkog materijala, uzoraka krvi i tkiva vršeno je bez poštovanja sanitarnih standarda. Istovremeno, pravi vlasnik laboratorije nikada nije otkriven, a stvarni ciljevi njenih aktivnosti nisu utvrđeni - pojasnio je.

- Treba napomenuti da ovo nije izolovan slučaj koji potvrđuje nedostatak odgovarajuće kontrole razvoja dvostruke namene - rekao je Kirilov i dodao da sve to potvrđuje nespremnost američkih regulatornih organa da nadgledaju istraživanja.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nastaviće da proučava vojno-biološke aktivnosti SAD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija