• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

07.09.2023

23:25

(VIDEO) I Čad proteruje Francuze? Još jedna afrička zemlja ustala protiv kolonizatora

Informer DN

Vesti

(VIDEO) I Čad proteruje Francuze? Još jedna afrička zemlja ustala protiv kolonizatora

Podeli vest

Čad bi, nakon Burkine Faso, Malija i Nigera, mogao da protera bivše kolonizatore - Francuze iz zemlje. Grupa demonstranata te afričke zemlje u sredu je pokušala da se probije u francusku vojnu bazu, nakon što je u njoj ubijen jedan čadski vojnik. Snage bezbednosti su morale da pucaju u vazduh kako bi rasterale gnevne ljude.

Demonstracije su organizovane nakon što je u javnost procurila vest da je čadski vojnik ubijen u francuskoj vojnoj bazi u severnom gradu Faja-Laržo. Neimenovani visoki zvaničnik u regionu Burku-Enedi-Tibesti rekao je da je čadski vojnik došao u francusku bazu da dobije medicinsku pomoć. 

Sumnjiv incident

Tokom postupka navodno je zgrabio skalpel i povredio francuskog vojnog lekara koji ga je lečio. Doktor je zgrabio njegov pištolj i ubio ga. Čadska i francuska vojska pokrenule su zajedničku istragu kako bi istražile incident, međutim, francuski diplomatski izvor rekao je da je lekar bio u teškom stanju nakon što je tri puta izboden skalpelom, te da je imao poteškoća da odgovori na pitanja vlasti. S druge strane, čadski vojnik je umro odmah nakon što je upucan.

To je razgnevilo stanovnike Čada, koji ne veruju da je njihov vojnik ubijen kako je saopšteno. Meštani Faja-Larža su zato najmanje dva puta pokušali da upadnu u francusku bazu, ali nisu uspeli da se probiju u objekat. Čadski vojnici koji su čuvali francusku bazu ispalili su hice upozorenja kako bi rasterali besnu gomilu ljudi.

Vojska da ode

Čadski politički analitičar Evarist Ngarlem Tolde potvrdio je da su se dogodili žestoki protesti u gradu Faja-Laržo. Rekao je da su članovi narodne skupštine Čada koji su stigli na mesto protesta zahtevali da oko 1.000 francuskih vojnika odmah napusti zemlju.

- Poslanici su izjavili da "ne mogu da shvate kako je francuska vojska mogla da ubije Čađanina na teritoriji Čada. Tenzije u Faja-Laržu i dalje su visoke. Postoji zabrinutost da bi se protesti protiv francuskog vojnog prisustva mogli proširiti i na druge regione zemlje - kazao je Tolde.

Hunta u Gabonu pustila predsednika na lečenje

Vojna hunta u Gabonu saopštila je juče da je oslobodila svrgnutog predsednika Ali Bonga Ondimbu (64), koji je bio u kućnom pritvoru, i pustila ga da ode u inostranstvo kod lekara.
- Ondimba je slobodan da se kreće, imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje. On može, ako želi, da ide u inostranstvo na lekarske preglede - rekao je portparol prelaznog komiteta, pukovnik Ulrih Manfumbi.
Zasad nije poznato u kakvom je zdravstvenom stanju svrgnuti predsednik Gabona. On je imao moždani udar krajem 2018, zbog kojeg mesecima nije mogao da obavlja svoje dužnosti.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15