• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.09.2023

20:20

Šta se dešava u Baltiku? NATO nagomilao ratne brodove: Ovo može da znači samo jedno

AP/Photo

Vesti

Šta se dešava u Baltiku? NATO nagomilao ratne brodove: Ovo može da znači samo jedno

Podeli vest

Velike pomorske vojne vežbe 14 zemalja članica NATO-a, uključujući i SAD, počele su u Baltičkom moru pod komandom Nemačke i predstavljaju demonstrativnu vežbu sile Rusiji.

U vežbi Severne obale 23 učestvuje oko 30 brodova i podmornica, 19 aviona i raznih kopnenih jedinica, saopštila je nemačka mornarica u saopštenju za javnost.

Više od 3.200 vojnika će vežbati „prvi put od početka tih manevara 2007. po realnom scenariju u okviru odbrane NATO-a“, rekao je admiral flote Stefan Hajš. Prethodnih godina vežbe su prvenstveno pripremale vojnike za sprečavanje piraterije, terorističkih i krijumčarskih napada ili za učešće u međunarodnim misijama.

„Ruska agresija na Ukrajinu radikalno je promenila bezbednosnu situaciju na Baltiku“, rekao je portparol NATO-a Dilan Vajt. "Vežbe ovog tipa šalju jasnu poruku. NATO je spreman da brani svaki centimetar savezničke teritorije", dodaje se u saopštenju.

Trajaće do 23. septembra

Operacije, koje će trajati do 23. septembra, odvijaće se uglavnom u vodama Estonije i Letonije, uključujući pripadajući kopneni i vazdušni prostor i istočne i centralne delove Baltičkog mora. Te dve članice NATO-a, koje su nekada bile deo Sovjetskog Saveza, graniče se sa Rusijom.

Vežbe Severne obale pokrenula je Nemačka 2007. godine, a ove godine učestvuju Nemačka, SAD, Francuska, Italija, Finska, Estonija, Danska, Kanada, Belgija, Litvanija, Letonija, Holandija, Poljska i Švedska.

Rusija redovno izvodi vojne vežbe na Baltiku, poslednja u avgustu. Vežbe Northern Coasts 23 neće se održati u blizini Kalinjingrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije, kako bi se izbegle bilo kakve provokacije, navodi nemačka mornarica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija