• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.09.2023

20:56

Džog Un impresioniran posetom Rusiji: Zapad drhti zbog susreta dva moćnika, Kim na odlasku dobio moćne poklone!

EPA/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Vesti

Džog Un impresioniran posetom Rusiji: Zapad drhti zbog susreta dva moćnika, Kim na odlasku dobio moćne poklone!

Podeli vest

Lider Severne Koreje retko putuje u inostranstvo, tako da je u Rusiji dočekan sa raskošnom dobrodošlicom, a veći deo svog putovanja je proveo obilazeći vojna mesta. Kako je Severna Koreja pod velikim sankcijama, potrebno joj je od energije, preko hrane do vojne tehnologije.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un napustio je Rusiju i svoju šestodnevnu posetu u kojoj je razgovarao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

On je na oproštaju dobio pancire i bespilotne letelice kao poklon.

Severnoj Koreji su potrebni energenti, hrana, vojna tehnologija...

Inače, Kim retko putuje u inostranstvo, tako da je u Rusiji dočekan sa raskošnom dobrodošlicom, a veći deo svog putovanja je proveo obilazeći vojna mesta. Kako je Severna Koreja pod velikim sankcijama, potrebno joj je od energije, preko hrane do vojne tehnologije.

Dok je odlazio, guverner Primorja na krajnjem istoku Rusije dao mu je pancir i komplet dronova, izvestila je agencija TASS, prenosi Republika.

- Ovo je pancir sa zaštitnim zonama za grudi, ramena, grlo i prepone, i mnogo je lakši od svojih poznatih analoga - dodala je državna novinska agencija.

Kimu je predstavljeno i pet dronova kamikaza proizvedenih u istom regionu, kao i izviđačka bespilotna letelica tipa „Geranijum-25“, dodao je TASS. Dodatni poklon je bio komplet specijalne odeće koja je nevidljiva termovizijskim kamerama.

Oproštajna ceremonija je uključivala crveni tepih i počasnu gardu, a Kim je otišao u svom blindiranom vozu. Dok je napuštao železničku stanicu Arjom ruski zvaničnici su mahali. Očekuje se da će voz putovati više od 200 kilometara (124 milje) od Artjoma do pograničnog grada Hasana, navodi RIA.

Kim poručio: ''Uvek ću biti uz Rusiju''

Kim Džong Un i Vladimir Putin sastali su se u sredu na ruskom Dalekom istoku i učestvovali na petočasovnom sastanku u kosmodromu Vostočni kosmodrom, za koji je Putin rekao da je Kim pokazao „veliko interesovanje“ – Severna Koreja je svemirsku tehnologiju postavila kao prioritet.

Nakon razgovora, Kim je ponudio podršku Putinu uz reči: ''Uvek ću biti uz Rusiju'', a Putin je njihove razgovore opisao kao ''veoma suštinske''.

U pozadini sastanka bilo je upozorenje američke vlade od ranije ovog meseca da pregovori o oružju „aktivno napreduju“ između dve zemlje. Nijedan posao nije javno objavljen.

Severnokorejski mediji KCNA, izvestili su nakon posete Komsomolsku na Amuru u petak u fabrici Jurija Gagarina da je Kim ''duboko impresioniran'' ruskom industrijom aviona. On je takođe posetio različite objekte, među kojima je i radnja za sklapanje trupa borbenog aviona i proizvodnju krila. U subotu je pregledao ratne avione, obišao aerodrom sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i posetio fregatu Pacifičke flote, u pratnji glavnokomandujućeg Ratne mornarice Rusije.

Kim i Šojgu razgovarali su o vojnoj saradnji „između oružanih snaga dve zemlje i u oblastima njihove nacionalne odbrane i bezbednosti“, navodi KCNA.

Južna Koreja, Japan, Ukrajina, SAD i zemlje Evrope su uznemirene posetom, ali šta će od nje proizaći tek treba da bude otkriveno.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija