• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

17.09.2023

23:23

Nova era ratne avijacije: Kina i Amerika u trci ko će prvi proizvesti borbene avione 6. generacije!

Ap/Photo

Vesti

Nova era ratne avijacije: Kina i Amerika u trci ko će prvi proizvesti borbene avione 6. generacije!

Podeli vest

Vašington i Peking se utrkuju da naprave avione nove generacije i postave ih na pistu za svoje vazduhoplovne snage.

Narodna republika Kina je svoju novu H-20 stelt platformu postavila kao snažnu za suprotstavljanje trojcu strateških bombardera američkih vazduhoplovnih snaga, dok je neminovni B-21 Rajder USAF-a trenutno u fazi testiranja. Iako su SAD zadržale vazdušnu superiornost nad svojim protivnicima dugi niz godina, i Kina i Rusija su unapredile svoje vazdušne sposobnosti, nagnuvši vagu od prethodnog američkog monopola na platforme sledeće generacije, pišu Večernje novosti.

Šta je NGAD progam?

Očekuje se da će program USAF-a Nekst Dženerejšn Er Dominens (NGAD) podići američke sposobnosti u vazduhu usred tekuće geopolitičke nestabilnosti. Dizajnirana da zameni moćni F-22 Raptor, platforma šeste generacije će sigurno odvratiti protivnike kada zvanično uđe u službu. Pošto je NGAD program visoko poverljiv, detalji oko njegovih pravih karakteristika ostaju uglavnom nepoznati. Međutim, malo dostupnih informacija o programu ukazuje da će on predstavljati potpuno novu eru avijacije.

Kratak istorijat programa NGAD

Još 2014. godine, NGAD program je izveden iz DARPA studija za istraživanje novih tehnologija za sisteme superiornosti u vazduhu. Tada je pokrenuta Inicijativa za inovacije u vazduhoplovstvu kako bi kulminirala razvojem novog lovca i za vazduhoplovstvo i za mornaricu. Veruje se da su pogon, napredno oružje, digitalni dizajn i stelt jezgro onoga što će NGAD program predstavljati.

Pored toga, očekuje se da će novi program rešiti ograničenja kratkog dometa koja poseduju postojeće američke borbene platforme. Što se tiče dizajna, lovac sledeće biće uparen sa kolaborativnim borbenim letelicama (CCA) - dronovima (UAV). Ove bespilotne letelice „lojal vingman“ (Loyal Wingman) leteće zajedno sa lovcima, što je novi koncept koji će sigurno uzdrmati stvari.

Kako objašnjava Sendbox Njuz, u srcu koncepta kolaborativnog borbenog aviona je potreba za sposobnim agentima veštačke inteligencije koji mogu da upravljaju dronovima NGAD-a, primaju signale od lokalnih ljudskih operatera, pa čak i služe kao napredni kopiloti u lovcu sa posadom da bi pomogla u smanjenju ogromnog kognitivnog opterećenja sa kojim piloti moraju da upravljaju dok lete svojim avionom u borbi. Projekat Vazduhoplovstva VENOM jedan je od napora koji su u toku da se upravo to i dogodi.

Šta je sa Pekingom?

Sjedinjene države nisu jedina zemlja čija vojska gleda u budućnost. Kina se takođe utrkuje da razvije sopstveni lovac šeste generacije. Iako je dostupno još manje detalja oko novog okvira avio-industrije Kine, kineski državni mediji objavili su prikaze kako bi program mogao da izgleda. Nije iznenađujuće, dostupni modeli pekinškog lovca sledeće generacije izgledaju veoma slično američkim dizajnom.

PLA ima tendenciju da preokrene inžinjering i kopira strane dizajne i tehnologije, što je taktika koju zemlja verovatno koristi da bi se podigla na svom programu sledeće generacije.

Iako se čini da SAD prednjače u igri NGAD-a, nesreće pri testiranju i drugi događaji mogu da odlože eventualni ulazak programa u upotrebu. S obzirom na eskalaciju tenzija između Pekinga i Vašingtona, sat otkucava za NGAD program.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija