• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

19.09.2023

07:25

Drama u Americi! Za rat protiv Rusije nije ništa ostalo?! Ako Putin napadne, evo koliko dugo mogu pružati otpor!

Shutterstock/AP

Vesti

Drama u Americi! Za rat protiv Rusije nije ništa ostalo?! Ako Putin napadne, evo koliko dugo mogu pružati otpor!

Podeli vest

Sjedinjene Države bi mogle da izgube rat velikih razmera zbog nedostatka municije i oružja, koji bi mogli da traju samo nekoliko nedelja, piše kolumnista „Atlantika“, Kori Šeik.

- Naša zemlja bi mogla da izgubi rat velikih razmera zbog nedostatka oružja i municije, ali ne zbog pomoći Ukrajini. U velikom sukobu, Sjedinjene Države bi ostale bez municije za nekoliko nedelja, a bez oružja iz nekih od najvažnijih kategorija – za manje od nedelju dana - napisao je kolumnista u svom članku.

Istovremeno, Šeik je primetio, da je količina naoružanja koje Vašington isporučuje Ukrajini „beznačajna u poređenju sa neophodnim naoružanjem“, koje SAD, međutim, nemaju na zalihama.

On smatra, da Vašington ne može da se osloni na činjenicu, da će se u slučaju sukoba velikih razmera saveznici „snabdevati“ ili razviti Lend-Lease program za slanje oružja Sjedinjenim Državama, ako sami nisu direktno uključeni u sukob.

- Na primer, čak i pre nego što je britanska vojska počela da šalje oružje u Ukrajinu, njene zalihe su bile toliko oskudne, da bi u slučaju velikog rata ostala bez municije za nedelju dana - piše novinar.

Kolumnista je takođe izrazio kritike, na račun američkog budžeta za odbranu. Prema njegovim rečima, trenutni budžet za odbranu zemlje uključuje potrošnju od 109 milijardi dolara na stavke koje se ne odnose na odbranu, „koje bi bilo prikladnije uključiti u budžete drugih resora“.

On napominje, da Vlada takve stavke uključuje u budžet za odbranu, jer je to „jedini zakon o aproprijacijama koji će garantovano proći”. Osim toga, „političari vole da kažu da povećavaju izdatke za odbranu“. Međutim, SAD, kako primećuje Šeik, ne fokusiraju svoju potrošnju na osnovno oružje i municiju.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, je istakao, da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo, da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov, primetio je da napumpavanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora, i da će imati negativan efekat. Lavrov je naveo, da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja… na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija