• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

20.09.2023

20:15

Oglasio se Alijev nakon ratnog sukoba u Karabahu, Azerbejdžan snažno i odlučno ostvario ciljeve!

ata/Shutterstock

Vesti

Oglasio se Alijev nakon ratnog sukoba u Karabahu, Azerbejdžan snažno i odlučno ostvario ciljeve!

Podeli vest

Svi zadaci lokalnih antiterorističkih mera u Karabahu izvršeni su u roku od 24 sata, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.


- Azerbejdžan je za samo jedan dan ispunio sve zadatke postavljene u okviru lokalnih antiterorističkih mera. Teroristi su likvidirani i jermenska strana je još jednom shvatila da će na njene provokacije biti dat dostojan odgovor - istakao je Alijev tokom obraćanja narodu.

Išli bismo do kraja

Alijev je istakao da je nakon antiterorističkih mera Azerbejdžan povratio svoj suverenitet.

- Azerbejdžanski vojnici likvidirali su značajan deo jermenskog vojnog kontingenta u Karabahu za vreme antiterorističkih mera, koji je jermenska država ilegalno stacionirala na azerbejdžanskim teritorijama i koji još uvek nije bio povučen, uprkos obavezama Jermenije. Vojna tehnika je uništena i stavljena van stroja - precizirao je predsednik.

Prema njegovim rečima, proces povlačenja nelegalnih jermenskih formacija i njihovog razoružanja već je počeo.

On je istakao da bi Azerbejdžan „išao do kraja“ da ilegalne oružane formacije u Karabahu nisu položile oružje.

- Saopštio sam da je naša reč vredna i ako naši uslovi budu prihvaćeni, onda će naše vojne mere sigurno biti prekinute. Nažalost, neprijatelj nije u potpunosti poštovao primirje i nakon njegovog objavljivanja naši regioni su granatirani - istakao je Alijev.

Alijev je napomenuo da je ranije, u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, izneo uslove za obustavu operacije u Karabahu.

- Da se nisu ispunili uslovi, išli bismo do kraja. Neprijatelj dobro poznaje našu snagu i odlučnost - naglasio je Alijev.

Alijev je napomenuo da je jermensko rukovodstvo sada shvatilo da je Karabah teritorija Azerbejdžana.

Zaštićeno jermensko stanovništvo

On je naveo da je dao jasno naređenje vojsci tokom antiterorističkih mera da ne ugrožavaju stanovništvo Karabaha.

- Pre početka operacije, još jednom sam svim našim vojnim formacijama dao ozbiljno naređenje da jermensko stanovništvo koje živi u regionu Karabaha ne bude pod udarima tokom antiterorističkih mera i da civilno stanovništvo mora biti zaštićeno. To smo postigli koristeći visokoprecizno oružje, a istovremeno se civilno stanovništvo osećalo potpuno zaštićeno zahvaljujući profesionalizmu naših Oružanih snaga - naveo je Alijev.

- Istovremeno je izdato naređenje da se ne vrše nikakvi napadi na civilnu infrastrukturu i da se onesposobljava samo vojna infrastruktura - dodao je Alijev.

Baku ne prihvata jezik diktature

On je ocenio da stav jermenskog rukovodstva o situaciji u Karabahu daje nadu za zaključivanje mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana.

Alijev je naglasio i da Baku ne prihvata jezik diktature i ultimatuma ni od koga.

Predsednik Azerbejdžana dodao je da je trenutna situacija u Karabahu prilika za jermensko stanovništvo.

- Danas je stvorena nova istorijska šansa za obične ljude koji žive u Karabahu. Ne dozvolite im da propuste ovu šansu. Mi smo spremni za to i azerbejdžanski narod zna. Siguran sam da jermenski narod zna da je moja reč – reč. Predlažemo i nadam se da će naš predlog biti prihvaćen. Zato što je to predlog zasnovan na logici, istorijskoj pravdi, međunarodnom pravu i budućem razvoju i predviđenom za dalji razvoj... Jermensko stanovništvo koje živi u Karabaškom regionu Azerbejdžana uskoro će videti promene nabolje - zaključio je Alijev.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno-Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka.

Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno-Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Uzbuna! Rusi na nogama, Pašinjan sprema nešto krupno! Nakon teškog poraza sledi konačni obračun!
KRITIČNO

Uzbuna! Rusi na nogama, Pašinjan sprema nešto krupno! Nakon teškog poraza sledi konačni obračun!

Azerbejdžan je juče pokrenuo „antiterorističku operaciju“, čiji je cilj „razoružanje i povlačenje formacija oružanih snaga Jermenije“ sa teritorije Nagornog Karabaha. Informativna službe predsednika nepriznate jermenske Republike Arcah izdala je danas saopštenje kojim i zvanično prihvata čin kapitulacije, pristajući na sve uslove koje je postavio Azerbejdžan. Ruski politikolog Sergej Markov je objasnio kakav bi na kraju mogao da bude ishod cele situacije i kako ruski mirovni kontingent treba da postupi.

20.09.2023

14:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija