• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

25.09.2023

09:53

Putin ''počistio'' Amerikance iz Nijameja? Francuzi se povlače, Niger poručuje Zapadu: Imperijalističke sile nisu dobrodošle!

EPA/googlemaps

Vesti

Putin ''počistio'' Amerikance iz Nijameja? Francuzi se povlače, Niger poručuje Zapadu: Imperijalističke sile nisu dobrodošle!

Podeli vest

Nove vlasti Nigera su, u vezi sa objavama o povlačenju francuskih trupa, saopštile da prisustvo kolonijalnih snaga na teritoriji zemlje nije dobrodošlo, prenose mediji.

- Svako lice, organizacija ili struktura, čije prisustvo ugrožava interese naše države moraju da napuste zemlju naših predaka, hteli to ili ne. Suvereni narod Nigera podseća na čvrst i neprikosnoveni princip povlačenja stranih snaga francuske hunte. Imperijalističke i neokolonijalne sile nisu dobrodošle na našoj nacionalnoj teritoriji - saopštio je Nacionalni savet za zaštitu Otadžbine, koji je formirala vojska Nigera.

Pariz povlači ambasadora i sve službenike ambasade u Nigeru

Prethodno je francuski predsednik Emanuel Makron objavio da Pariz povlači svog ambasadora u Nijameju i sve službenike ambasade u Nigeru.

Pored toga, Francuska će prekinuti vojnu saradnju sa Nigerom i povući kontingent do kraja godine.

Ranije je Niger zatvorio vazdušni prostor za francuske avione, javio je AFP, pozivajući se na vazduhoplovne vlasti te afričke zemlje.

Trenutno je 1,5 hiljada francuskih vojnika dislocirano u Nigeru i hiljadu njih u Čadu, dok su ranije, nakon smene vlasti u Burkini Faso i Maliju bili prinuđeni da napuste te zemlje.

26. jula pobunjenici smenili Muhameda Bazuma s mesta predsednika 

Prethodno su pobunjenici u Nigeru 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija.

Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

SAD potrošile više od 500 miliona dolara na uružje i opremu vojske Nigera

Podsetimo, "Volstrit džornal" je pisao da su Sjedinjene Američke Države potrošile su više od 500 miliona dolara na naoružavanje i opremanje vojnih snaga Nigera, ali istovremeno nisu mogle ni da spreče vojni udar niti da spasu predsednika te zemlje, koji je bio blokiran u svojoj palati.

Sada su američke vojne baze u ovoj zemlji, koja se smatrala jednom od američkih ispostava u Africi, možda u rukama Rusije, ističe se u tekstu.

Amerika će uskoro izgubiti svog najmoćnijeg saveznika u kritičnom i nestabilnom delu Afrike, navodi američki dnevni list i dodaje da se "čudan kadrovski spor u nigerskoj predsedničkoj gardi pretvorio se u geopolitičku pobedu Rusije".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija