• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.09.2023

16:47

Neviđena izdaja! Ukrajina otkrila tajne dokumente i zaprepastila planetu!

Printscreen/Twitter/Reuters

Vesti

Neviđena izdaja! Ukrajina otkrila tajne dokumente i zaprepastila planetu!

Podeli vest

Kijev je poslao tajni dokument svojim saveznicima u kom se navodi da je otkriveno da su različite komponente evropskih proizvođača ugrađivane u iranske dronove.

Te dronove, podsetimo, koristi Rusija u napadima na ukrajinske teritorije.

U dokumentu na 47 stranica koji je u avgustu ukrajinska vlada dostavila vladama G7, Kijev tvrdi da je u prethodna tri meseca bilo više od 600 ruskih napada bespilotnim letelicama (UAV) koje sadrže zapadnu tehnologiju, prenosi londonski Gardijan.

Prema izveštaju do kojeg je došao taj britanski list, 52 električne komponente koje su proizvele zapadne kompanije pronađene su u dronu šahed-131 i 57 komponenti u modelu šahed-136, koji ima domet leta od 2.000 kilometara i brzinu krstarenja od 180 kilometara na sat.

Pet evropskih kompanija, uključujući poljsku podružnicu jedne britanske multinacionalne kompanije, imenovane su kao originalni proizvođači identifikovanih komponenti.

"Među proizvođačima su kompanije sa sedištem u zemljama koalicije koja je Rusiji uvela sankcije: SAD, Švajcarska, Holandija, Nemačka, Kanada, Japan i Poljska", navodi se u dokumentu.

Sve zemlje za koje Kijev tvrdi da su proizvođači delova koji su nađeni u iranskim dronovima su saveznici Ukrajine u borbi protiv Rusije, pa je samim tim ovaj podatak u najmanju ruku šokantan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado Djuric

pre 7 meseci

Nema Holandija elektronske komponente za dronove iz irana

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija