• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ifnormer.rs

10.10.2023

12:15

Uzbuna! Ako Izrael ovo uradi, Bliski istok će nestati! Britanci poslali jezivo upozorenje: Evo šta kriju od celog sveta!

EPA/Shutterstock

Vesti

Uzbuna! Ako Izrael ovo uradi, Bliski istok će nestati! Britanci poslali jezivo upozorenje: Evo šta kriju od celog sveta!

Podeli vest

Salve raketa lansirane su na Izrael, rasplamsavajući vatru na nebu. Vazdušni udari padali su na gusto naseljeni Pojas Gaze. Pretnja od prelaska izraelskih tenkova preko granice u kopnenoj invaziji je veoma realna. Skaj njuz donosi pregled oružja i opreme koje imaju obe strane u ovom brutalnom ratu.

Eskalirajući i smrtonosni sukob doveo je do rata dve strane sa veoma različitim vojnim sposobnostima, sa više od 1.400 mrtvih.

Izraelska vojska je konvencionalnija vojska koja se može uporediti sa američkom ili britanskom - sa značajnom razlikom što vrši regrutaciju - dok je Hamas veoma dobro naoružana gerilska organizacija.

Koju vojnu opremu ima Izrael?

Izraelska vojska ima veliki broj tenkova i oklopnih vozila i oni prave "pravu razliku" kada prelaze granice na druge teritorije, rekao je profesor Majkl Klark za Sky news.

Tenk Merkava je sličan nemačkom borbenom tenku Leopard 2 koji je postao poznat po upotrebi u Ukrajini.

Dizajniran i u velikoj meri proizveden u Izraelu, tenk ima težak prednji oklop koji obezbeđuje maksimalnu zaštitu za četiri člana posade i naoružan je glavnim topom od 120 mm, kao i sekundarnim naoružanjem.

Foto: Twitter

 

Što se tiče vazdušne snage, izraelska vojska koristi sopstvene borbene avione Kfir - višenamenske ratne avione zasnovane na avionu Miraž francuske proizvodnje.

Vazduhoplovstvo takođe ima veliki broj naprednih aviona F-35 Lightning II dobijenih iz SAD.

Izraelska vojska je generalno visokotehnološka i veoma inovativna, rekao je profesor Klark, i takođe često koristi tehnologiju dronova.

Nuklearno oružje

Javna tajna kada je Izrael u pitanju jeste prisustvo nuklearnog oružja, dodao je on.

- Imaju ga sigurno, 100 posto. Nijedan Izraelac nikada neće potvrditi ili demantovati - istakao je on.

Klark kaže da izraelska vojna doktrina koristi nuklearno oružje kao "konačno sredstvo odvraćanja" u situacijama kada se smatra da je postojanje države Izrael ugroženo od strane stranih sila.

- Ne planiraju da ga koriste u Gazi, previše je blizu - dodao je on.

Foto: Shuterstock

 

Više od 300.000 rezervista spremno za napad

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu najavio je višestruku odmazdu koja će "promeniti Bliski istok" kao odgovor njegove zemlje na upad Hamasa. Izrael kreće u "punu opsadu" Gaze, a Izrael je već pripremio i 300.000 rezervista, što je prvi put u istoriji. Mnogi se nakon dramatičnih upozorenja Netanjahua pitaju koliko je zapravo jaka izraelska vojska, nakon što su je pripadnici HAMAS-a "uhvatili na spavanju".

Ovogodišnja rang lista vojne snage zemalja objavljena je sredinom godine. Prema Firepower-u, Izraelske odbrambene snage su na 18. mestu. Ukrajina je trenutno na 15. mestu, dok je Iran na 17. poziciji. A Egipat (14. mesto) je bolje rangiran od Izraela.

Iako Global Firepower otkriva neke odnose moći i predstavlja pristojan pokazatelj vojnog potencijala, generalno se ne smatra najpouzdanijim metodom rangiranja jer ne uzima u obzir sve važne parametre. Ova skala se najviše kritikuje zbog uzimanja u obzir broja konkretnog naoružanja, a nije u dovoljnoj meri zasnovana na visokoj tehnologiji i nivou obučenosti i borbenog iskustva same vojske.

Ovo posebno važi za Izrael, čija se snaga manifestuje upravo u naprednom naoružanju, koje podrazumeva sofisticirano vazduhoplovstvo i protivraketne odbrambene sisteme. U zemlji postoji i obaveza služenja vojnog roka, što doprinosi velikoj i dobroj vojsci.

Foto: Tanjug/AP

 

Global Firepower ne razmatra čak ni aspekt partnera, a jasno je koliko Izrael ima koristi od Sjedinjenih Američkih Država, verovatno najjače vojne sile na svetu.

Prema ovim podacima, izraelsko vojno osoblje broji 646 hiljada ljudi, od kojih se 173 hiljade smatra aktivnim. U rezervi ima 465.000 vojnika. Vojsku čini 200.000 vojnika, ljudstvo vazduhoplovstva broji 89.000 vojnika, a mornaricu oko 20.000.

Staž vojnog roka traje 32 meseca za muškarce i 24 meseca za žene, nakon čega sledi višedecenijska obavezna rezerva (do 50 godina za žene i 55 za muškarce).

Ratna mornarica Izraela ima ukupno 109 plovila, dok Vazduhoplovstvo ima 656 različitih jedinica, od kojih su 323 borbena aviona. Izraelske snage imaju i 1.015 bespilotnih letelica, od kojih su borbene 350. Što se tiče kopnenih snaga, Izrael ima ukupno 21.114 jedinica. Ima 1370 tenkova i 7714 drugih borbenih vozila.

Rašireno je mišljenje da Izrael takođe poseduje nuklearno oružje. Procene izraelskih zaliha kreću se između 80 i 400 nuklearnih bojevih glava, a veruje se da zemlja poseduje sposobnost da isporuči na nekoliko načina, uključujući letelice i krstareće rakete lansirane sa podmornica.

Veruje se da Izrael ima nuklearno oružje od 1966. godine. Izrael vodi politiku namerne dvosmislenosti, nikada zvanično ne poričući ili priznajući da poseduje nuklearno oružje. Umesto toga, on godinama ponavlja da "Izrael neće biti prva zemlja koja će uvesti nuklearno oružje na Bliski istok“.

Šta je sa Hamasom?

Hamas je jedna od najbolje naoružanih gerilskih organizacija na svetu, rekao je profesor Klark.

Nedostaje im ista vrsta oklopnih vozila kao Izraelu iz različitih razloga, uključujući i to što bi bila vrlo vidljiva meta izraelskih udara, prema rečima profesora.

- Oni rade iz pomoćnih vozila poput Land Rover Discoverys i montiraju oružje na poleđini, poput teškog mitraljeza kalibra 30 - dodao je on.

Oni mogu biti veoma mobilni i korišćeni su za razorne efekte.

I dok Izrael ima svoj sistem protivvazdušne odbrane Gvozdenu kupolu, Hamas je uspeo da ga preplavi ogromnim brojem raketa kao što je to činio poslednjih dana.

Foto: Reuters

 

Hamas koristi različite verzije balističkih raketa zemlja-zemlja Fateh-110, iranske proizvodnje, koje su pokretne i mogu da nose bojeve glave težine do 500 kilograma.

Hamas takođe ima protivtenkovske rakete slične američkim Stinger.

- Hamas je veoma dobro snabdeven određenim vrstama stvari i obučeni su da ih koriste - dodao je Klark.

Na pitanje koliko boraca ima Hamas, Klark je rekao da je ranije procenjeno da ih ima oko 10.000, ali je dodao da "kada se oseti nasilje, oni mogu da mobilišu mnogo ljudi".

- Brojevi mogu da idu od 10.000 posvećenih Hamasovaca do 40.000, 50.000 - zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom
Politika

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju saglasili su se danas da bi dobri politički odnosi dve zemlje trebalo da utiču i na poboljšanje ekonomskih odnosa odnosno bolju saobraćajnu povezanost čemu bi, kako su naveli, doprinela realizacija projekata pre svega u oblasti putne i železničke infrastrukture.

03.06.2024

17:24

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?
EURO 2024

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?

Skandal za skandalom potresa Nemačku pred sam početak Evropskog prvenstva u toj zemlji! Situacija u tamošnjem fudbalu, prema poslednjim informacijama, nije nimalo bajna, čak štaviše, preti da eskalira! Dokaz za to je nekoliko izuzetno kontroverznih događaja, koji uključuju pojmove koji nemaju ama baš nikakve veze sa sportom - nacizam, rasizam i promociju oružja!

03.06.2024

15:52

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija