• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT Balkan

16.10.2023

22:32

Poljska je izabrala Tuska, hoće li pasti antiruska linija Varšave?! Šta čeka Kijev, Brisel, i Berlin...

Tanjug/AP/Petr David Josek

Vesti

Poljska je izabrala Tuska, hoće li pasti antiruska linija Varšave?! Šta čeka Kijev, Brisel, i Berlin...

Podeli vest

U Briselu se raduju što je nekadašnji poljski premijer proglasio pobedu na izborima, s obzirom da sa aktuelnom vlašću u Varšavi imaju niz nerešenih pitanja. Antiruska linija, ipak, teško da će se promeniti, ko god da formira vladu

Bivši poljski premijer Donald Tusk, analizira portal RT Balkan, već je proglasio pobedu na jučerašnjim parlamentarnim izborima, iako je vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila pojedinačno najviše glasova na izborima.

Više šansi za preuzimanje vlasti, ipak, ima opoziciona koalicija koju predvodi Tusk, što su iz Brisela već pozdravili s obzirom da bi takav ishod poremetio pobednički trend evroskeptika unutar EU, ocenio je "Bi-Bi-Si".

Oda radosti koja dolazi iz EU potpuno je razumljiva, ako se ima u vidu da je aktuelna konzervativna i desno orijentisana poljska vlada otvorila čitav niz žarišta u odnosima sa Briselom: od vladavine prava i pravosudne reforme, preko tretmana LGBT populacije, pa sve do zahteva za ratnim reparacijama od Nemačke. 

S druge strane, ističe se da ko god da pobedi, teško da će se antiruska linija Varšave pokolebati. 

Tome naročito doprinosi činjenica da je Poljska, "na krilima" rusko-ukrajinskog sukoba i podrške Kijevu, dobila na značaju u evropskoj porodici u kojoj, kako su analitičari ocenjivali, već duže vreme igra perifernu ulogu. 

Senku na prijateljstvo "ratnih drugova" bacila je odnedavno polemika o žitu, koja je navela poljske lidere da zaprete obustavom slanja oružja Ukrajini, a ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da optuži pojedine u Evropi za "lažnu solidarnost".

Promena vlasti u Poljskoj je moguća, ali drastična promena pravca, čak i da se vlast promeni, nije na vidiku, ocenjuju analitičari.

Tvrda linija oko pitanja Ukrajine

Predsednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić ocenjuje da neće doći do smanjenja podrške Ukrajini, ako opozicija pobedi. Kako podseća, Poljska je i prethodnih godina bila jedan od najvećih jastrebova kada je u pitanju antiruska politika. 

- Donald Tusk je možda liberalniji u nekim drugim aspektima, poput socijalnih, ali će sigurno zadržati tvrdu liniju oko pitanja Ukrajine, a Poljska će nastaviti da bude jedna od najagresivnijih zemalja u smislu podrške Ukrajini i antiruske retorike - ocenjuje Mitić za RT Balkan. 

Iako je poslednjih meseci izbio sukob Varšave i Kijeva oko transporta žitarica - što je bilo jedno od pitanja zbog kojih se pojavila mogućnost da Poljska odustane od slanja oružja - odnosi su, ipak, mnogo kompleksniji i "vidimo da do toga najverovatnije neće doći".

Poljska će pomagati onoliko koliko može, smatra naš sagovornik, ali podseća da je Varšava iscrpela veliki deo resursa koje su imali.

- Sada čekaju novo naoružanje koje bi trebalo da im stigne iz SAD i Južne Koreje. Aktuelna vlada je najavila da u ovom trenutku nema mogućnost niti nameru da šalje novo oružje Ukrajini. Tako da je pitanje koliki su realni kapaciteti Poljske da šalje Ukrajini oružje, čak i u slučaju promene vlasti - ističe Mitić.

Otopljavanje odnosa sa Berlinom

Neki pomak mogao bi da se napravi kada su u pitanju zahtevi Poljske da dobije kompenzaciju za oko 1,3 biliona dolara procenjenih gubitaka pretrpljenih tokom okupacije nacističke Nemačke 1939-45.

Mnogi očekuju otopljavanje odnosa Berlina i Varšave, s obzirom na Tuskov proevropski bekgraund i savezništvo sa bivšom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

- Tusk je izuzetno pronemački i probriselski nastrojen i verujem da će učiniti sve da se ta inicijativa vezana za reparacije ili stopira ili transformiše. To je zastupala dosadašnja vlast, koja je imala loše odnose sa Berlinom. Tusk to želi da promeni i očekujem da će da spusti loptu - smatra naš sagovornik.

Antimigrantska politika

Jedno od gorućih pitanja na relaciji Brisel-Varšava tiče se migranata. Aktuelna vlada se nedavno, zajedno sa Mađarskom, pobunila zbog dogovora EU o migrantskim kvotama, a ni sam Tusk nema previše manevarskog prostora kada su u pitanju migranti, ističe Mitić, uz napomenu da je javno mnjenje u Poljskoj izrazito suprotstavljeno uvođenju kvota.

Ne treba zaboraviti, kaže Mitić, da će eventualna Tuskova vlada biti koaliciona i da će imati snažnu opoziciju u strankama koje su izuzetno protivne i kvotama i migracijama (to jest u dosadašnjoj vlasti).

- Sigurno je da će se tražiti neki modalitet i da će Brisel moći lakše da razgovara sa Tuskom koji je ne samo bliži Briselu, nego je i nekadašnji šef Evropskog saveta. Dakle, spremniji je na kompromise i bolje poznaje mehanizme, pa će do nekakvog dogovora verovatno doći po pitanju migranata, ali ne mislim da Poljska može suštinski da odustane od svoje antimigrantske politike - zaključuje naš sagovornik. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija