• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/bbc

17.10.2023

09:17

(VIDEO) Stigao Putin! Sve oči uprte u Peking! Incijativa "Pojas i put" menja svet iz korena, više ništa neće biti isto!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) Stigao Putin! Sve oči uprte u Peking! Incijativa "Pojas i put" menja svet iz korena, više ništa neće biti isto!

Podeli vest

Predsednik Kine Si Đinping dočekao je u Pekingu brojne lidere koji učestvuju na samitu Pojas i Put.

Na vrhu liste gostiju je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je jutros stigao u Peking i kome je ovo prvo veliko putovanje u inostranstvo od izbijanja sukoba sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

U kinesku prestonicu je stigao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa srpskom delegacijom, kao i brojni drugi lideri među kojima su mađarski premijer Viktor Orban, egipatski premijer Mostafa Madbuli, premijer Etiopije Abi Ahmed, predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge, predsednik Laosa Tonglun Sisulit i drigi.

Kina i Etiopija su potpisali zajedničku izjavu o uspostavljanju bilateralne strategije nazvane "U svim vremenskim prilikama", prenela je kineska državna agencija Sinhua.

Predsednik Kazakhstana Kasim-Džomar Tokajev rekao je da su zdravi, stabilni i dinamični odnosi Kine i Kazahstana pogodni za razvoj obe zemlje.

Tokom susreta sa predsednikom Čilea Gabrijelom Boricem, kineski predsednik je naglasio da su odnosi sa Čileom oduvek bili u prvom planu kineskih odnosa sa latino-američkim i karipskim državama.

Britanska agencija navodi da bi na skupu trebalo da učestvuju i talibani, što bi istaklo u prvi plan produbljivanje odnosa koje ova avganistanska organizacija ima sa Kinom uprkos izostanku formalnog priznanja od strane bilo koje svetske vlade.

Šta predstavlja inicijativa "Pojas i Put"?

Inicijativa „Pojas i put“ rođena je za rešavanje globalnih razvojnih problema. Njeno najočiglednije dostignuće je to  što je donela novi zamah svetskom ekonomskom rastu.

Tokom proteklih 10 godina, zajednička izgradnja „Pojasa i puta“ rezultirala je sa više od 3.000 projekata saradnje, što je dovelo do ulaganja više od bilion dolara.

Do kraja juna 2023. godine, Kina je potpisala više od 200 dokumenata o saradnji u okviru inicijative „Pojas i put“ sa više od 150 zemalja i više od 30 međunarodnih organizacija.

Istraživanje Svetske banke pokazuje da će puna implementacija inicijative „Pojas i put” povećati trgovinu među zemljama koje učestvuju u izgradnji za 4,1 odsto do 2030. godine. Očekuje se da će celom svetu svake godine doneti više od 1,6 biliona dolara beneficija i da će pomoći 7,6 miliona ljudi da izbegnu ekstremno siromaštvo.

Inicijativu finansira kineska rezerva stranih valuta u vrednosti od tri biliona dolara, sakupljena od osamdesetih kad je usvojila pristup razvoju okrenut više ka spolja, kaže profesor Lorens S. Rirdon sa katedre za političke nauke Univerziteta u Nju Hempširu, u SAD.

Kineske građevinske firme, suočene sa smanjenom potražnjom kod kuće, počele su da traže nove projekte u inostranstvu.

Otkako je preuzeo vlast 2012. godine, predsednik Si Đinping promovisao je Pojas i put da bi proširio tržište za kinesku robu i pojačao globalni uticaj zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija