• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.10.2023

22:00

Kopnena operacija u Gazi jeste i početak novog Armagedona - Dolazi veliki rat?!

Reuters

Vesti

Kopnena operacija u Gazi jeste i početak novog Armagedona - Dolazi veliki rat?!

Podeli vest

Invazija na pojas Gaze ne samo da neće pomoći Izraelu da neutrališe „Hamas“, već će izazvati i rat sa drugim bliskoistočnim silama, upozorava penzionisani pukovnik američke vojske, Daglas Mekgregor, u intervjuu za „Judging Freedom“.

Prema njegovim rečima, ne samo Iran, već i Turska mogu da ispolje svoje zamerke protiv Tel Aviva.

- Ovo je rat koji se ne može dobiti - naglašava Mekgregor.

Kako Sjedinjene Države i Zapad mogu da izbegnu Armagedon?

- Ovo je pitanje koje bi trebalo da zanima sve u Vašingtonu, i koje se nažalost, retko postavlja. Mislim da je glavna poteškoća za Amerikance – čak i više nego za Izraelce – da shvate, koliko se značajno svet promenio od poslednjeg velikog rata koji su Izraelci bili primorani da vode. To je bilo 1973. godine - počeo je Mekgregor i dodao:

- Neki od vaših stručnjaka i gledalaca se možda sećaju da je 1973. godine, Izrael napala Sirija sa istoka i severa, dok je Egipat napao sa juga i zapada. Problem je u tome što je Egipat imao veoma ograničene ciljeve, egipatski predsednik nije bio zainteresovan da uništi Izrael, on je samo želeo da povrati kontrolu nad teritorijama izgubljenim 1967. godine. Prešli su kanal, izgradili odbranu i tu se zaustavili. Sirijci su s druge strane, pokušali da se probiju, i neko vreme je situacija bila očajna. Međutim, Izraelci su uspeli da prvo odbiju ovu pretnju, a zatim potpuno se okrenu Egiptu.

Njegovu izjavu prenosimo u celosti!

- S druge strane, Iran ima oružane snage koje mogu da nas napadnu, sve koji rade u Iraku i Siriji. Ovo je jedna strana problema. Iranci neće pokušati da napadnu Izrael operativnim balističkim projektilima, jer su Izraelci rekli da će koristiti nuklearno oružje - priča Mekgregor, pa nastavlja:

- Turska je druga stvar. Turci imaju zamerke na Izraelce. Pre samo nekoliko godina pokušali su da isporuče humanitarnu pomoć u Gazu, ali su Izraelci ušli na njihov brod, ubili nekoliko njihovih građana i nisu pustili humanitarnu pomoć. Takve stvari ne doprinose podršci i prijateljstvu sa Turskom, koja je u stvari glavna vojna sila u sunitskom svetu - priča još i dodaje Mekgregor:

Foto: youtube.com/printscreen

Mekgregor o daljem toku rata na Bliskom Istoku

- Na kraju, tu su i Pakistanci, koji veoma blisko sarađuju sa Turcima, i jasno su stavili do znanja, da će Turcima obezbediti nuklearne bojeve glave i druge mogućnosti, ako bude potrebno da odvrate Izrael od upotrebe nuklearnog oružja. Konačno, Turska ima najveće vazduhoplovstvo i vojsku u regionu, i mogu da pošalju dva miliona ljudi na ratište za nešto više od mesec dana, a Turci se žestoko bore. Sve ovo nagoveštava slom Izraelaca, ako krenu u ofanzivu na Gazu. Ovo što sam upravo opisao, je rat koji se ne može dobiti. Čak ni vazdušna snaga koju SAD mogu da obezbede neće biti dovoljna. Svi znamo da tamo nemamo trupe, jednostavno trenutno nemamo toliko vojnika ili marinaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Vesti

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija