• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.10.2023

08:49

Hitno! Britanci digli uzbunu: Rusija i Kina spremaju nešto krupno! Sa još jednim moćnim igračem će otvoriti vrata pakla?!

Shutterstock

Vesti

Hitno! Britanci digli uzbunu: Rusija i Kina spremaju nešto krupno! Sa još jednim moćnim igračem će otvoriti vrata pakla?!

Podeli vest

Dok širom globusa preti erupcija više sukoba, formiraju se nove osovine moći, a analitičari kažu da je otvorena sezona za "odmetničke" države da se “izvuku” sa svojom borbom za takozvani novi svetski poredak, piše britanski “San”.

U iznenadnom napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra poginulo je najmanje 1.400 Izraelaca, a nacija je odlučna da izvrši osvetu nad gusto naseljenim Pojasom Gaze. Do nedelje, 16. dana rata, ubijeno je više od 4.000 Palestinaca a Izrael se priprema da pokrene kopnenu ofanzivu punih razmera na enklavu razorenu vazdušnim udarima.

"Polikriza nova normala"

Dok čitav sveta čeka da vidi da li će sukob Izraela i Hamasa možda da otvori nove frontove i podstakne sveopšti rat širom Bliskog istoka, stručnjaci kažu da ono što se odvija rizikuje mnogo više od regionalnog sukoba. Umesto toga, navode oni, sukob je upalio fitilj bureta baruta širom sveta – pomažući da se plime globalne moći preokrenu ka Rusiji, Kini i njihovim saveznicima.

- Polikriza je nova normala – rekao je “Sanu” Kir Džajls, stručnjak za Rusiju Kuće Četam.

"Polikriza" je kovanica Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, osmišljena da označi opasan koktel svetskih previranja i rizika.

Foto: Shutterstock/EPA

 

On je upozorio da će ruski, kineski i severnokorejski lideri Vladimir Putin, Si Đinping i Kim Džong Un “posmatrati i učiti iz onoga kako Zapad reaguje na tragediju na Bliskom istoku”. Ako Zapad ne može da se uhvati u koštac sa izazovom rešavanja više sukoba koji se odvijaju svi u isto vreme, onda bi posledice mogle da odjeknu širom sveta, kaže Džajls.

- To je otvorena pozivnica za autokratske režime i izolovane države da uzrokuju više njih (sukoba). Zgrabiće šta žele a mogu da se izvuku sa tim – rekao je on.

"Postoji mogućnost regionalnog konflikta, a jasno je ko će imati korist od toga"

Dok su američki i britanski lideri Džo Bajden i Riši Sunak išli u Izrael da iskažu podršku, Putin je u isto vreme posetio Sija. Rusija i Kina su odbile da osude napad Hamasa na Izrael i kritikovali su izraelske vazdušne udare na Gazu, pozivajući na slobodu za Palestince. Njihovi koraci su izložili zjapeći geopolitički jaz između velikih globalnih sila.

- Izrael nije nova žarišna tačka ali je zauzeo centralno mesto. Ako se sadašnja situacija nastavi, postoji mogućnost da će se druge države Bliskog istoka uvući u konflikt – rekao je “Sanu” Ašok Svejn, profesor Univerziteta Upsala.

Imajući u vidu mogućnost da se SAD, Britanija i NATO još više upletu u taj rat – postaje jasno ko će imati korist od toga.

- Kina i Rusija čekaju da dođe do širenja sukoba. Bliski istok je epicentar novog rivalstva supersila već nekoliko godina a ovaj rat pruža mogućnost da oba centra moći odmere svoje snage – rekao je Svejn.

"Ovo je fantastično po Putina"

Admiral Alan Vest rekao je da će Putin biti zadovoljan sa haosom koji eruptira na Bliskom istoku.

- Sve ovo veoma odgovara Putinu. To je fantastično za njega jer skreće pogled ljudi sa Ukrajine. Što više može da ga podgreva biće srećniji – rekao je on “Sanu”.

Portal kao dokaz iznosi ruski pokušaj da zauzme istočni ukrajinski grad Avdejevku nedugo nakon Hamasovog napada na Izrael. Kijev je već rekao da se plaši presušivanja zapadne vojne pomoći ako se rat na Bliskom istoku razvuče. U ovo vreme “krhkog svetskog poretka”, rešavanje više od jednog izazova odjednom biće ključno za opstanak zapadnih vlada, smatra Džajls.

Foto: Reuters

 

- Pogledajte način na koje se svetionik zapadne pažnje iznenada prebacio sa Ukrajine na Bliski istok, dok se druge krize odigravaju na marginama manje-više neprimećeno. Nije samo Ukrajina ta koja pati. Rusija i druge neprijateljske sile mogu da iskoriste ovu priliku da ispitaju, testiraju i napadnu na druge načine. Da bi razumeli ko deli ruske ciljeve, pogledajte gde Rusija ide da kupi oružje za svoju kampanju razaranja u Ukrajini. To su Iran i Severna Koreja, druge dve zemlje čiji je primarni izvoz uništenje, nered i strah – rekao je Džajls.

Kineska pretnja

Dok je Vašington fokusiran na Bliski istok, Peking bi mogao da ima koristi od toga dok se priprema za budući sukob oko Tajvana. Kineski posmatrači su se godinama plašili da Si čeka pravu priliku da “ujedini” ostrvo za kopnom a iza kulisa izgleda da se odvija opasna igra.

U petak je Pentagon objavio da je Kina značajno proširila svoje nuklearne zalihe tokom protekle godine i da sada ima 500 operativnih bojevih glava. Ova brojka bi trebalo da se udvostruči do 2030.

- Iz FBI su rekli da je ovo najagresivniji period kineskih aktivnosti koji su ikad videli. Jedan zvaničnik nam je rekao: “Sistem (uzbune) sada treperi crveno” – rekao je Set Džouns, stručnjak instituta CSIS.

Foto: Shutterstock/EPA

 

Ako Kina ispuni svoje pretnje invazijom, Zapad i Rusija bi možda morali iznenada da se umešaju, a posledice po svet mogle bi da budu katastrofalne. Keri Braun, profesor Kraljevskog koledža London, rekao je “Sanu” da “sada imamo novu vrstu geopolitike”.

- Ako je izraelski konflikt dugoročan, sa ratom u Ukrajini sve je to velika distrakcija. Zapad je slabiji, NATO nije snažan kao što je nekad bio i stalno pokušavaju da obezbede da lokalni sukobi ne eskaliraju i prerastu u regionalne i globalne – rekao je on.

- Ali… Kina i Tajvan su ono što bi moglo da dovede čitav globalni sistem do iznenadnog gašenja. Napraviće da svi drugi konflikti izgledaju kao piknik u nedelju popodne. Mogao bi da desetkuje globalnu ekonomiju i postojeću bezbednosnu arhitekturu u azijskom Pacifiku. To bi uglavnom bio Treći svetski rat – rekao je Braun.

Nuklearni ambis

Tu je i Severna Koreja, izolovana nacija koja je, kako piše “San”, napunila pola Korejskog poluostrva nuklearnim bojevima glavama. Stručnjaci upozoravaju da se Kimov režim provlači u nekim od najtamnijih ćoškova globalnih sukoba.

Foto: EPA/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

 

Nedavno se pojavio snimak palestinskih militanata i zaplenjenog oružja kao navodni dokaz da je Hamas u napadu na Izrael koristio severnokorejsko oružje, što Pjongjang poriče. Stručnjaci takođe tvrde da Putin želi da koristi severnokorejske zalihe artiljerijskih granata u Ukrajini, dok Kimu treba pomoć u vezi satelitske tehnologije i nadogradnje stare, sovjetske vojne opreme.

- Sve to je zabrinjavajuće… Za Rusiju je Severna Koreja očigledan, lak izbor partnera u zločinu u vreme kad Putin nema mnogo prijatelja. Zabrinut sam zbog stvaranja mreže nuklearne proliferacije koja bi mogla da se proširi na druge odmetničke države – rekao je “Sanu” Edvard Hauel, stručnjak za Severnu Koreju sa Oksforda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija