• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.10.2023

20:23

Od 1. decembra poskupljuje putarina! Nemačka uvela nove mere, a evo ko je na udaru

Tanjug

Vesti

Od 1. decembra poskupljuje putarina! Nemačka uvela nove mere, a evo ko je na udaru

Podeli vest

Parlament Nemačke, Bundestag, usvojio je dalekosežne reforme u sektoru saobraćaja, za doplatu CO2 na putarinu za kamione, a planirano je i uvođenje te takse za manje transportere od jula seldeće godine.

Putarina za kamione na autoputevima u Nemačkoj poskupljuje, a Bundestag je usvojio predlog zakona ministra saobraćaja Folkera Visinga, kojim se od 1. decembra uvodi dodatna CO2 taksa na već postojeću putarinu.

Visina CO2 takse zavisi od težine vozila te klasifikacije emisije štetnih gasova. Postoji 5 klasa - od koji je prva najgora, a peta najbolja i odnosi se na vozila na struju ili vodonik, koja su do kraja 2025. oslobođena ove takse.

Foto: Reuters

 

 

Od 1. jula 2024. godine naplata putarine važiće i za manje transportere teže od 3,5 tone. Do sada se plaćanje te takse odnosilo na vozila od 7,5 tona pa naviše, ali od tog pravila trebalo bi da budu izuzeta vozila zanatskih firmi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija