• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA

28.10.2023

20:10

Počelo da se ostvaruje Putinovo proročanstvo! Nemci priznali: Nema smisla više pomagati Ukrajini

Shutterstock/Reuters

Vesti

Počelo da se ostvaruje Putinovo proročanstvo! Nemci priznali: Nema smisla više pomagati Ukrajini

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin se ispravno kladio na rastući zamor Zapada od prevelike potrošnje na Ukrajinu, rekao je Gustav Gresel, vojni analitičar u Centru Evropskog saveta za spoljne odnose, u intervjuu za televiziju ZDF .

- U Rusiji znaju da Ukrajina zavisi od međunarodne podrške. Ako ukrajinska vojska ne može biti brzo poražena onda u roku od nekoliko godina cena ovih vojnih operacija može biti toliko podignuta da će u nekom trenutku Zapad reći : dosta nam je - misli on.

Prema Greselovim rečima, stav Rusije zasniva se na Putinovim ličnim zapažanjima o povlačenju američkih trupa iz Iraka i Avganistana – zaključio je da bi se Zapad okrenuo od nje ako bi troškovi Ukrajine postali previsoki.

Dalje, dodao je ekspert, Rusija tera Ukrajinu da se sve više oslanja na Zapad, iscrpljujući kapacitete svoje odbrambene industrije. A imajući u vidu raspoloženje u Evropi — pobedu stranke koja se protivi pomoći Kijevu na parlamentarnim izborima u Slovačkoj i rascep u odnosima Ukrajine i Poljske — snažna podrška Zelenskog iz Evrope i Sjedinjenih Država uskoro će oslabiti.

Štaviše, naglašava Gresel, verovatnoća da Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2024. i neslaganja u Kongresu oko izbora predsednika i rasprave o budžetu takođe ne idu u prilog Kijevu.

Dakle, zaključuje on, dosadašnja Putinova strategija se isplatila – s obzirom na podele u Evropi i Sjedinjenim Državama, nema smisla pristajati na ustupke Ukrajini.

Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno ignoriše odbijanje Kijeva da vodi dijalog. Osim toga, kako napominju u Kremlju, trenutno ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini pređe u miroljubivi pravac, Rusija smatra postizanje ciljeva specijalne operacije apsolutnim prioritetom, a to je moguće samo vojnim putem. Pregovori se moraju voditi uzimajući u obzir aktuelnu situaciju i nove realnosti, a svi zahtevi Moskve su dobro poznati, rekao je pres sekretar predsednika Dmitrij Peskov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija