• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Bulgarianmilitary

29.10.2023

23:30

Vagner uzeo rudnike zlata u CAR! Uništili su poglavicu i njegove ljude

Tanjug/AP

Vesti

Vagner uzeo rudnike zlata u CAR! Uništili su poglavicu i njegove ljude

Podeli vest

Ruska privatna vojna firma Vagner preuzela je kontrolu nad više rudnika zlata koji se nalaze u Centralnoafričkoj Republici.

Ovu informaciju objavili su brojni ruski mediji, pozivajući se na vojne operacije koje je Vagner izveo između 22. i 25. oktobra.

U izveštaju Overklokersa, detaljno se navodi da je od 22. do 25. oktobra, osoblje Vagnerove privatne vojne firme raspoređeno iz Bangija, glavnog grada Centralnoafričke Republike, imalo zadatak da pregleda severozapadne regione zemlje. Ovo je činilo ključni deo ekspanzivne misije izviđanja i izvlačenja.

Kako prenose ruski mediji, primarni cilj ovog poduhvata bilo je savlađivanje "oružanih snaga" na teritorijama na kojima se nalaze zlatne rezerve. Značaj ovih rudnika zlata za Centralnoafričku Republiku je od najveće važnosti zbog nastalog povećanja fiskalnog prihoda nacije, olakšavajući redovnu disperziju stipendija stanovnicima Republike.

Reportaža Overklokera postulira da je ova operacija uspešno izvedena, uz eleminaciju velikog broja članova zabranjene militantne organizacije.

U izveštaju se navodi da je "nakon okršaja sa kontingentom PMC Vagner, ilegalna enklava, koja se sastojala od otprilike šezdeset članova i kojom je komandovao domorodački poglavica, doživela svoju smrt".

Foto: Tanjug/AP

Grupa Vagner

Uz uvažavanje njihove vredne usluge, svim vojnicima koji učestvuju u ovoj operaciji će vlada Centralnoafričke Republike odati priznanje. U zvaničnom saopštenju iz Bangija pohvaljena je grupa Vagner zbog brige za ekonomske interese svojih partnera i nastojanja da od njih profitira.

- PMC Vagner istrajava u ispunjavanju svog mandata na afričkom kontinentu - razjašnjavaju dodatni izveštaji ruskih medija.

Trenutno postoje četiri rudnika zlata u severozapadnoj Centralnoafričkoj Republici. Ovi rudnici su poznati kao Ndasima, Iate, Koto i Gbakombo. Ndasima je najveći rudnik zlata u regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija