• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji list

30.10.2023

19:16

Procurio dokument! Otkriven ceo plan, evo šta će biti sa stanovnicima Gaze

Reuters

Vesti

Procurio dokument! Otkriven ceo plan, evo šta će biti sa stanovnicima Gaze

Podeli vest

U dokumentu koji je sastavilo izraelsko Ministarstvo obaveštajnih službi preporučuje se preseljenje civilnog stanovništva Gaze na egipatsko Sinajsko poluostrvo.

To se navodi kao rešenje nakon svrgavanja lidera Hamasa, a kopiju tog dokumenta objavio je sajt Sička mekomita.

Vladini zvaničnici umanjuju značaj dokumenta, a iz kabineta premijera Haarec je rekao da su to "početna razmišljanja" o tom pitanju, piše Times of Israel.

Dokument od 13. oktobra poziva na preseljenje civilnog stanovništva u gradove sa šatorima na severu Sinaja i eventualnu izgradnju stalnih gradova i otvaranje humanitarnog koridora.

Plan takođe uključuje sterilnu tampon zonu unutar Egipta široku nekoliko kilometara kako bi se osiguralo da se stanovništvo ne može naseliti na granicama Izraela.

U planu se pominju i navodni problemi sa međunarodnim prihvatanjem takvog poteza, ali se taj potez opravdava time što se tumači kao rešenje za izbeglice koje traže utočište od rata. Tvrdi se da bi takav prisilni transfer poslužio kao upozorenje Hezbolahu.

U dokumentu se pominju još dve opcije: jedna je da se palestinskim vlastima, koje sada kontrolišu delove Zapadne obale, prepuste da vladaju Gazom nakon završetka rata čiji je cilj uništenje Hamasa, a druga je podrška lokalnom režimu, ali obe opcije se odbacuju kao problematični iz različitih razloga, između ostalog, zbog činjenice da neće služiti kao sredstvo odvraćanja od napada na Izrael.

Egipat je odbio da primi Palestince koji beže od izraelske ofanzive u Gazi.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija