• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.10.2023

21:48

Spasio Hitleru život pa se pokajao? Henri je video Adolfa kako krvari, a onda je jednim potezom preokrenuo tok istorije

wikipedia

Vesti

Spasio Hitleru život pa se pokajao? Henri je video Adolfa kako krvari, a onda je jednim potezom preokrenuo tok istorije

Podeli vest

Čovek koji je u Prvom Svetskom ratu spasao život Adolfu Hitleru, o čemu se malo toga zna zvao se Henri Tendi, koji se godinama kasnije pokajao za svoje milosrdno delo.

Dana 28. septembra 1918. godine u jeku do tada, najsmrtonosnijeg konflikta u ljudskoj istoriji dogodio se jedan sudbonosan događaj kojeg se malo ko seća. Tokom bitke kod Ipra blizu sela Markoing u Francuskoj, Henri Tendi britanski vojnik pokazao je izvrsno junaštvu zbog kojeg je kasnije nagrađen Viktorijinim krstom, najvećim ordenom za hrabrost u borbi sa neprijateljem.

Međutim to nije jedino zbog čega se istakao, već i po sudbonosnom činu samilosti koji je promenio tok ljudske istorije. Naime dvadesetsedmogodišnji vojnik je na liniji fronta primetio ranjenog i posrnulog nemačkog vojnika koji je ležao u svojoj krvi, zbog čega Henri nije imao srca da mu oduzme život, u pitanju je bio budući vođa Trećeg Rajha Adolf Hitler.

Foto: informer/printscreen

Henri Tendi, čovek koji spasao Hitlera

 

Mnogo godina je prošlo od ovog sudbonosnog momenta o kome se ništa nije znalo sve do posete tadašnjeg premijer Velike Britanije Nevila Čemberlina Berlinu 1938. godine, u želji da obezbedi mirovni pakt sa Hitlerom.  Kako je tada preneo Bi-Bi-Si, Čemberlin je odsedao u Hitlerovom bavarskom planinskom posedu Bergenhof, gde je ugledao sliku koja prikazuje savezničke vojnike na raskrsnici Menin 1914. godine. 

Čemberlen je prvo mislio kako je slika neobičan izbor za Hitlera, posebno ako se uzme u obzir poniženje koje su Nemci osećali nakon poraza u Prvom svetskom ratu. Ali Hitler je tvrdio kako oseća posebnu povezanost sa tom slikom na kojoj se nalazi Grin Hauards, pešadijski puk poznat i kao Jorkširski puk, specifično sa jednim savezničkim vojnikom.

Foto: informer/printscreen

 

"Taj čovek je bio tako blizu tome da me ubije da sam pomislio da više nikada neću videti Nemačku", rekao je nacistički vođa Nevilu Čemberlenu. Vojnik je uperio pušku u njega, ali je u poslednjem trenutku odlučio da ga poštedi, naveo je Hitler.

Nacistički diktator je sam prepoznao vojnika kao Henrija Tandija, nakon što je u novinama video fotografiju na kojoj ovaj prima Viktorijin krst.

Foto: informer/printscreen

Adolf Hitler u službi za vreme Prvog Svetskog rata

 

Da li je Henri Tendi zapravo spasao Hitlera?

Dr Dejvid Džonson, prvi je izrazo sumnju u validnost navodnog susreta između Tandija i Hitlera. On navodi kako je vojnik koji je poštedeo Hitlerov život verovatno bio prekriven blatom i krvlju, što je otežalo diktatoru da ga prepozna na slici. Međutim muzej "Grin Hauards" u svojoj arhivi poseduje pismo Hitlerovog ađutanta, Frica Videmana, u kome se Hitler zahvaljuje i po kojem znaju da je on želeo tu sliku u kome Firc navodi je Firer je bio veoma zainteresovan za stvari povezane sa njegovim ratnim iskustvima i da je vidno bio dirnut kada mu je pokazao sliku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija