• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Sputnik

04.11.2023

06:15

Raskol u centru EU! Šolc kipti od besa: Odnosi Nemačke i Francuske ozbiljno poljuljani

Reuters/AP/Pixabay

Vesti

Raskol u centru EU! Šolc kipti od besa: Odnosi Nemačke i Francuske ozbiljno poljuljani

Podeli vest

Nemačka razmatra napuštanje svog ključnog budućeg projekta - razvoja borbenog aviona sa Francuskom vrednog 100 milijardi evra, te da se umesto toga pridruži konkurentskom programu s Velikom Britanijom.

A kao svojevrsna uvertira u potencijalni dogovor, nemački kancelar Olaf Šolc takođe je u pregovorima o ukidanju veta Berlina na isporuku aviona „Eurofajter tajfun“ Saudijskoj Arabiji, što Velika Britanija smatra važnim strateškim prioritetom, piše londonski „Tajms“.

Raskol između Francuske i Nemačke

Ovaj bi pakt u tom smislu bio značajan dobitak za London i odražavao bi sve veći raskol između Francuske i Nemačke, koje su u sukobu oko brojnih pitanja, od energije i protivvazdušne odbrane do diplomatskog protokola.

Pitanje razvoja novog borbenog lovca stavlja nemačkog kancelara pred niz teških odluka koje će odrediti pozicioniranje njegove zemlje u Evropi i šire, navodi britanski list.

Prva je treba li Nemačka da ostane pri konceptu Future Combat Air System (FCAS), velikom francusko-nemačko-španskom programu za razvoj i proizvodnju sledeće generacije vazdušnih snaga, koji neki analitičari nazivaju najvažnijim odbrambenim projektom u Evropi.

Centralna ideja je digitalno uvezati novi „nevidljivi“ (stelt) lovac s bespilotnim letelicama, automatizovanim rojevima mini-borbenih vazduhoplova, starijim borbenim avionima, pa čak i pomorskim ili zemaljskim sredstvima putem jedne visokotehnološke platforme.
Samo je Berlin već izdvojio 40 milijardi evra ulaganja u FCAS koji bi trebalo da se pojavi do 2040. godine.

Foto: wikipedia.org

Budući izgleda francusko-nemačkog aviona - FCAS

Kašnjenja i sporovi

Međutim, program je debelo zapeo u kašnjenjima i sporovima oko dizajna i finansiranja. Izvori upoznati sa Šolcovim načinom razmišljanja navode kako je on zabrinut da je projekat u opasnosti da se pretvori u ekstravagantno skupo veliko ništa, te da se zaostane za konkurentskim programima, piše „Tajms“.

Američko ratno vazduhoplovstvo i mornarica očekuju da će do 2030. izbaciti svoje nove varijante borbenog aviona šeste generacije, a u Britaniji BAE Sistems i „Rols rojs“ vode program razvoja nevidljivog borbenog aviona poznatog kao „Tempest“, koji bi trebalo da bude gotov do 2035. godine i činiće okosnicu šireg britansko-italijansko-japanskog vazduhoplovnog saveza.

Nemačka želi da sarađuje sa Britanijom

Jedan visoki nemački zvaničnik rekao je britanskom listu da Šolc ne vidi smisao u nadmetanju FCAS-a sa „Tempestom“, te da želi ili da spoji to dvoje ili, ako mu to ne uspe, da odbaciti FCAS i pridruži se programu „Tempest“.

Kako se navodi, nemački kancelar je takođe ogorčen povlašćenim tretmanom koji je Francuska dodelila svojim avionskim kompanijama u početnim fazama projekta FCAS.
Loš osećaj dodatno pojačava šire pogoršanje odnosa između Francuske i Nemačke na brojnim različitim političkim frontovima, piše „Tajms“.

Pariz je, na primer, odbacio Šolcovu inicijativu „Skaj šild“ za spajanje nabavke vazdušne i raketne odbrane evropskih zemalja jer sklonost Berlina prema „gotovim“ sistemima iz zemalja kao što su SAD i Izrael smatra uvredom za svoje vlastito istraživanje i razvoj u tom domenu.

- Kada Francuska kaže evropska odbrambena politika, ona misli na francuske industrijske interese. Šolc oseća da ima mnogo više zajedničkog s Britancima nego s Francuzima po ovim pitanjima - rekao je visoki izvor u nemačkoj vladajućoj koaliciji „Tajmsu“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija