• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Times of India

07.11.2023

21:20

(VIDEO) Ovo je nadomak Srbije! Više od 2.500 potresa za tri meseca - naučnici se plaše da će sledeći srušiti Evropu!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Ovo je nadomak Srbije! Više od 2.500 potresa za tri meseca - naučnici se plaše da će sledeći srušiti Evropu!

Podeli vest

Pocuoli, živopisni grad kod Napulja u Italiji, u poslednja tri meseca pogodilo je neverovatnih 2.500 potresa!

Grad se nalazi se na vrhu nemirnog komada Zemlje. Prema izveštaju Volstrit džurnala, Pocuoli je pogodilo više od 2.500 potresa od avgusta 2023. Ipak, zemljotres jačine 4,2 stepena Rihterove skale koji je grad pogodio 27. septembra bio je najsnažniji u više od četiri decenije i izazvao je zabrinutost među stručnjacima da bi mogla da dođe do "seizmičke krize".

Pocuoli leži na vrhu usnulog supervulkana poznatog kao Campi Flegrei, ili Flegrejska polja. Campi Flegrei je veliko vulkansko područje koje se sastoji od mnogo kratera i kaldera, od kojih su neki ispunjeni vodom i formiraju jezera. Područje je takođe bogato geotermalnim aktivnostima, kao što su fumarole, topli izvori i bazeni s blatom.

Potresi su uzrokovani kretanjem magme i tečnosti duboko pod zemljom, koji stvaraju pritisak i stres na stenama iznad. Ova pojava se naziva bradiseizam, a takođe može dovesti do podizanja ili pada tla, ponekad i za nekoliko metara, tokom vremena. Bradiseizam može destabilizovati zgrade i infrastrukturu i predstavljati rizik od klizišta i cunamija.

Campi Flegrei je inače jedan od najopasnijih vulkana na svetu, zbog svoje veličine, složenosti i blizine gusto naseljenog područja. U prošlosti je nekoliko puta eruptirao, poslednji put 1538. godine, kada je formirao novi konus nazvan Monte Nuovo. Međutim, njegova najkatastrofalnija erupcija dogodila se pre oko 39.000 godina, kada je izbacio najmanjke 300 kubnih kilometara pepela i stena prekrivajući veći deo južne Evrope, što je vekovima uticalo na globalnu klimu.

Naučnici pažljivo prate Campi Flegrei, koristeći različite instrumente i metode, kao što su seizmometri, GPS, satelitski snimci i merenja gasa. Oni pokušavaju da razumeju dinamiku i evoluciju vulkanskog sistema i da procene verovatnoću i veličinu buduće erupcije. Sa vlastima i lokalnim zajednicama rade na pripremi za moguću vanrednu situaciju, kao što je masovna evakuacija ili humanitarna kriza.

Istorija je pisana u Pocuoli

Pocuoli, živopisni grad u Italiji, prožet je bogatom istorijom koja datira još od svog osnivanja kao grčke kolonije Dikearhija oko 531. godine pre nove ere. Tokom vekova, dodirivale su ga ruke Grka, Samnita i Rimljana, i svaki je ostavio svoj neizbrisiv trag u njegovom kulturnom i arhitektonskom nasleđu. Grad, smešten na Flegrejskom poluostrvu, može se pohvaliti drevnim ruševinama poput Flavijevog amfiteatra, trećeg po veličini u Italiji, i Maceluma, poznatog kao Serapisov hram, koji je svedočanstvo njegovih drevnih pijaca i užurbane trgovine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija