• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.11.2023

19:11

Ukrajinci nisu svesni šta im se sprema! Prešli su Dnjepar, ali upali u rusku zamku: Sledi pakao

Tanjug/AP

Vesti

Ukrajinci nisu svesni šta im se sprema! Prešli su Dnjepar, ali upali u rusku zamku: Sledi pakao

Podeli vest

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da su ukrajinske snage stvorile uporište na levoj (istočnoj) obali reke Dnjepar. Rusija je priznala da su ukrajinske snage postavile položaje u selu, ali tvrdi da će oni uskoro biti zbrisani.

Ako Ukrajina zadrži prisustvo na toj strani obale, to bi predstavljalo značajan napredak za Ukrajinu, piše Bi-Bi-Si. Rusija se povukla sa desne obale reke pre godinu dana i od tada ukrajinska vojska pokušava da stvori i sačuva uporište na istočnoj obali.

- Oružane snage Ukrajine zauzele su uporište na levoj obali Dnjepra - rekao je Jermak za ISV.

Američki istraživački centar je ranije izvestio da je u selu Krinki, 2 kilometra od reke i 30 kilometara od Hersona, postignut marginalni napredak. Rusi su danas priznali da su „male grupe” ukrajinskih snaga postavile položaje u selu na levoj obali.

Prethodni pokušaji prelaska reke bili su neuspešni

Vladimir Saldo, zvaničnik zadužen za još uvek okupiranu oblast Herson, koji je imenovao Rusiju, insistirao je na tome da su Ukrajinci pretrpeli velike gubitke i da su se suočili sa „ognjenim paklom“ i da nisu imali šanse za proboj. „Sada su dovedene naše dodatne snage. Neprijatelj je upao u zamku u Krinki i mi im spremamo pakao: bombe, rakete, artiljerijske granate i dronovi“, rekao je on.

Njegovo priznanje da su ukrajinske snage ukopane usledilo je dva dana nakon što su ruski državni mediji preneli, a zatim brzo povukli, vest o povlačenju Rusije sa položaja na levoj obali. Ukrajinski pokušaji da pređu reku tokom proleća i leta bili su neuspešni.

Ukrajinci su nekoliko puta malim čamcima uspeli da pređu Dnjepar, najdužu reku Ukrajine. Međutim, Kijevu nedostaje vazdušna nadmoć, što je otežavalo zadatak. Nakon što Ukrajinci naprave uporište, sledeći korak bi trebalo da bude prebacivanje oklopnih vozila i sistema PVO preko reke.

Ukrajinci traže više oružja od Zapada

To bi ih dovelo korak bliže proboju na Krim, poluostrvo koje je Rusija nelegalno anektirala 2014. godine. "Korak po korak, ukrajinske oružane snage demilitarizuju Krim. Prešli smo 70 odsto udaljenosti", dodao je Jermak. On je pozvao zapadne zemlje da Kijevu isporuče više oružja, rekavši da Rusija koristi iranske bespilotne letelice i severnokorejsku artiljeriju protiv ukrajinskih snaga.

Zvaničnici su ranije ovog meseca potvrdili Gardijanu da između nekoliko desetina i nekoliko stotina vojnika drži uporište na suprotnoj strani reke u okviru operacije koja je počela sredinom oktobra. Priznali su da su suočeni sa teškim napadima ruske artiljerije i dronova.

Današnji izveštaj Vol strit džornala navodi da ukrajinski marinci pojačavaju položaje u tri sela na istočnoj obali reke i da su presekli put koji su Rusi koristili za snabdevanje trupa u toj oblasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Amabasadorka Konrad poručila: Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica Evropske unije!
Politika

Amabasadorka Konrad poručila: Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica Evropske unije!

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je danas na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove nemačke fabrike PWO Grupe u Čačku, da Nemačku i Srbiju povezuje istorija puna promena i sadašnjost sa brojnim izazovima, ali da je zajednička želja ulazak Srbije u EU, što će omogućiti da se stvore nove ekonomske predispozicije za dalji ekonomski razvoj.

28.05.2024

12:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić
Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić

Viši sud u Zaječaru produžio je za još 30 dana pritvor Srđanu J. i Dejanu D., osumnjičenima za ubisvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu. Osumnjičeni se nalaze u pritvoru od 6. aprila zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da utiču na svedoke i da unište ili uklone tragove izvršenja krivičnog dela, kao i zbog uznemirenja javnosti.

28.05.2024

11:37

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07