• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.11.2023

18:36

Ruski odgovor Amerima! Ovu superiornu raketu poseduje samo Putin, moćnija je od svakog oružja za koje znamo

Printscreen You Tube

Vesti

Ruski odgovor Amerima! Ovu superiornu raketu poseduje samo Putin, moćnija je od svakog oružja za koje znamo

Podeli vest

U nedavnom saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koje je citirao Interfaks , ruska vojska je saopštila da je još jedna raketa iz novog strateškog kompleksa Avangard smeštena u silos koji se nalazi u oblasti Orenburg.

Ovaj strateški raketni kompleks predstavlja tekuću progresiju ažuriranja naoružanja u raketnoj formaciji Jasnenski.

Ministarstvo je objavilo video snimak koji ilustruje transport i montažu projektila, koji se dogodio u četvrtak, 16. novembra. Oni su saopštili da je infrastruktura pažljivo postavljena za projektil i da uključuje posebne prostore predviđene za obuku, odmor i borbene rutine. 

Ranije, 20. oktobra, Ministarstvo odbrane Rusije prenelo je prvu raketnu instalaciju iz kompleksa Avangard u silosu u bazi Ruskih strateških raketnih snaga (SRSN) u Orenburškoj oblasti. Ministarstvo naglašava važnost ovih ažuriranja za ruske strateške nuklearne snage, koje imaju za cilj jačanje borbenih sposobnosti zemlje dok budu napredovale sa svojim planovima za 2023. godinu. Rusko Ministarstvo odbrane lansiralo je u decembru 2019. godine.

Najsavremeniji sistem

Avangard je najsavremeniji strateški raketni sistem opremljen hipersoničnom krstarećom bojevom glavom. Potvrđeno je da je prvi raketni puk, koji nosi Avangard, stavljen u aktivnu službu kod Orenburga. 

Borbena jedinica strateškog kompleksa navodno postiže brzinu od otprilike 27 maha, što je 27 puta veća od brzine zvuka. Korporacija za taktičko raketno oružje, NPO Mašinostroenje, u Reutovu razvila je ovu impresivnu brzinu. 

Ruska vojska je pozicionirala Avangard kao kontra-odgovor na raspoređivanje američkog odbrambenog raketnog sistema.

U martu 2021. godine, Vladimir Putin, ruski predsednik, izneo je neke od složenih logistika upravljanja sistemom Avangard u letu, posebno njegove značajne radne temperature. 

Upadljivo poređenje koje je napravio bilo je između temperature površine Sunca, otprilike 6.000 stepeni, i vrha sistema Avangard, koji tokom leta dostiže skoro 2.000 stepeni. Ova toplota dovodi do  "efekta sladoleda", gde izgleda da se raketa topi tokom leta. Uprkos ovim ekstremnim uslovima, projektil ostaje pod apsolutnom kontrolom, uverio je Putin. 

Dizajn rakete Avangard

Hipersonična klizna vozila (HGV) se mogu pohvaliti jedinstvenom sposobnošću krstarenja na nižim visinama i manevrisanja na način na koji tradicionalne balističke rakete ne mogu. Dinamična kombinacija agilnosti i brzog kretanja predstavlja značajan izazov za standardnu protivraketnu odbranu. 

Kako se vaga okreće nazad u korist ofanzive, u odbrambenoj industriji je opipljivo zujanje. Postoji očekivanje da će ovo novo oružje pokrenuti trku u naoružanju sličnu onoj koja je obeležila eru Hladnog rata. 

Analize sa platformi otvorenog koda poput Jane's pokazuju da je Avangard oružje orijentisano na klizanje, bez nezavisnog pogonskog sistema. Dizajn jedrilice navodno omogućava brzo horizontalno i vertikalno izbegavanje tokom leta. Ruski zvaničnici su izjavili da ga ove karakteristike čine "imunim na bilo koji odbrambeni sistem raketa". Nuklearni teret koji nosi Avangard može navodno detonirati eksplozivnom snagom koja prelazi 2 megatone TNT-a. 

Velika brzina Avangarda potencijalno mu daje superiorne sposobnosti prodiranja u poređenju sa lakšim, podzvučnim krstarećim projektilima. Sa težinom od oko 2.000 kg i sposobnom da dostigne brzinu između 20-27 maha, kinetička energija Avangarda je ekvivalentna nevjerovatnoj 21 toni TNT-a. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija