• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.11.2023

16:32

Šok za Ukrajinu i Izrael! Bajden napravio odlučujići zaokret: Potpisano je!

EPA

Vesti

Šok za Ukrajinu i Izrael! Bajden napravio odlučujići zaokret: Potpisano je!

Podeli vest

Iako je Bela kuća prethodno zatražila od Kongresa 105 milijardi dolara za podršku Tel Avivu i Kijevu, američki predsednik je potpisao nacrt zakona za finansiranje vlade bez navedenih zahteva

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je nacrt zakona za finansiranje vlade koji ne uključuje dodatnu finansijsku pomoć Izraelu niti Ukrajini, saopštila je Bela kuća, prenose „RIA Novosti“.

Prethodno je projekat podržao Senat, a Predstavnički dom Kongresa odobrio je dokument 14. novembra.

Bajden je, kako prenosi Rojters, predlog zakona potpisao na marginama svečane večere u San Francisku, gde su se okupili lideri Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Zakon ne predviđa izdvajanje 106 milijardi dolara koje traži administracija za pomoć Ukrajini i Izraelu, na čemu insistiraju demokrate, ali ni smanjenje budžeta koje traže republikanci.

Prethodno su predlog zakona podržali Senat i Predstavnički dom, a stupa na snagu kada ga predsednik potpiše. Mediji u SAD ocenjuju da je reč o kratkoročnom rešenju, jer bi do obustave rada vlade moglo da dođe već početkom sledeće godine. Američki Kongres zbog toga ima samo nekoliko meseci da postigne dugoročni dogovor o potrošnji na nivou federalne vlade.

Ranije je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi kazao da novi paketi američke pomoći Ukrajini smanjuju se zbog prestanka dogovorenih sredstava za podršku Kijevu.

„Sredstva u američkom budžetu za pomoć Kijevu su skoro nestala, što će se loše odraziti na odbrambene sposobnosti Ukrajine“, rekao je Kirbi, komentarišući nedostatak saglasnosti američkog Kongresa za pružanje dalje pomoći Kijevu, uključujući vojnu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija