• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.11.2023

06:33

Udarno! Pao dogovor Izraela i Hamasa?! U narednim satima očekuje se istorijsko saopštenje!

Shutterstock, Tanjug/AP/Ariel Schalit,

Vesti

Udarno! Pao dogovor Izraela i Hamasa?! U narednim satima očekuje se istorijsko saopštenje!

Podeli vest

Palestinski pokret Hamas očekuje da će Katar, kao posrednik u kontaktima sa izraelskom stranom, saopštiti detalje sporazuma o oslobađanju talaca u narednim satima, prenosi TV kanal Al Arabija, pozivajući se na predstavnika pokreta.

- Mi (Hamas – prim. aut.) očekujemo da će posrednik, Katar, saopštiti detalje dogovora u narednim satima - prenosi TV kanal, pozivajući se na predstavnika pokreta.

Kako je navedeno, sporazum će uzeti u obzir humanitarni aspekt, kao i razmenu talaca koji se drže u Gazi za palestinske zatvorenike.

Zvaničnik Hamasa, Izat el Rešik, izjavio je jutros da su u toku razgovori između Hamasa i Izraela o privremenom primirju tokom kojeg bi se organizovao ulazak pomoći u Pojas Gaze i, pored toga, razmenili taoci i zatvorenici.

- Očekivani sporazum će uključivati oslobađanje izraelskih talaca - žena i dece - u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece u okupacionim zatvorima - rekao je El Rešik za televiziju Al Džazira. Prema njegovim rečima, detalje o primirju objaviće katarski zvaničnici, preneo je Rojters.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je sinoć saopštio da je njegova predsednica Mirjana Špoljarić Eger otputovala u Katar i tamo se sastala sa liderom palestinske organizacije Hamas Ismailom Hanijeom kako bi se "postigao napredak na planu humanitarnih pitanja vezanih za oružani sukob u Izraelu i Gazi".Hamas upravlja Pojasom Gaze, vrlo malom a gusto naseljenom teritorijom na istočnoj obali Sredozemnog mora koja se graniči sa Egiptom i Izraelom.

"Predsednica Mirjana Špoljarić sastala se sa Ismailom Hanijeom, šefom političkog biroa Hamasa, a odvojeno sa vlastima Katara", navodi se u saopštenju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

Katar posreduje u nastojanjima da se izdejstvuje oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas drži zatočene u Pojasu Gaze. Ova arapska zalivska zemlja je u nedelju izrazila uverenje da su preostale još "vrlo male" prepreke da bi se došlo do sporazuma.

Prema MKCK-u, poseta Špoljarić deo je nastojanja da se održavaju "direktni razgovori sa svim stranama, u cilju boljeg poštovanja međunarodnog humanitarnog prava".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija