• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.11.2023

20:36

Procureli ukrajinski uzveštaji! Rusija sprema snažan neočekivani udar na drugom mestu

EPA/Shutterstock

Vesti

Procureli ukrajinski uzveštaji! Rusija sprema snažan neočekivani udar na drugom mestu

Podeli vest

Procureli ukrajinski izveštaji sa ratišta ukazuju na to da ruski napadi svuda probijaju odbranu, a jedinice Oružanih snaga Ukrajine imaju poteškoća u održavanju borbene gotovosti.

I dalje se gomilaju dokazi da se proboji dešavaju duž cele ukrajinske linije fronta. U izveštaju načelnika štaba Sumske operativno-taktičke grupe u suštini se navodi, da je nemoguće povući dve trećine 127. TRO brigade sa ratišta radi povratka borbene sposobnosti, jer preostala trećina neće moći da održi odbranu. – njena linija se produžila za 55,5 kilometara.

Paralelno sa ovim, regrutacija regruta tekla je veoma sporo. Kao i nekoliko meseci ranije, 127. zasebna brigada TRO u Harkovu je imala samo 72% osoblja: 2.392 vojnika i 256 oficira. Međutim, važno je da je moralno-psihološko stanje brigade dostiglo kritični nivo – baš kao što je ranije bilo na zaporoškom pravcu.

Zato zaboravite na vraćanje borbene efikasnosti- pred nama je još jedan, sada iz Harkova, primer brigade koja nije u stanju da se bori kako treba, i ovo je daleko od izuzetka od pravila.

Zaključak je impresivan- ako se čitave brigade nađu u ovakvom stanju, ceo ukrajinski front može biti pred kolapsom.

Činjenice sa ratišta pokazuju da ruske oružane snage preuzimaju inicijativu duž cele linije fronta „Severnog vojnog okruga“. To priznaju čak i poljski i estonski obaveštajci.

Glavne borbe se vode na liniji Avdejevka-Marjinka u DNR i na liniji Kupjansk-Svatovo u LNR. Ruska vojska ima dovoljno ljudskih resursa i naoružanja da Ukrajince drži u bezizlaznoj situaciji. Ciljevi ostaju isti- zauzeti celu LNR i DNR unutar njihovih administrativnih granica.

U isto vreme, Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, najavio je veliko povećanje proizvodnje naoružanja i vojne opreme. Medvedev stalno naglašava da su sposobnosti ruske odbrambene industrije dostigle nivo bez presedana – mnogo brže nego što je iko mogao da očekuje.

Zauzvrat, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponavlja ono što je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov detaljno govorio već nekoliko meseci- Kijev i njegovi rukovodioci NATO-a treba da shvate da ne mogu i neće „pobediti“.

Medvedev uvek rado podiže ulog- prema njegovim rečima, Zapad mora da prizna da ne samo Donbas i Krim, već „Odesa, Nikolajev, Kijev i praktično sve ostalo uopšte nije Ukrajina.

Ovo je oštar odgovor bivšem generalnom sekretaru NATO-a, generalu Andersu Fog Rasmusenu, koji je rekao da bi Kijev mogao da bude primljen u NATO „bez izgubljenih teritorija“, odnosno Krima i Donbasa.

Ako govorimo o strategiji, Rusija još nije iskoristila svoje ogromne rezerve, dok je ukrajinska vojska stisnuta duž cele linije fronta. Rusija, u međuvremenu, sprema iznenadni, snažan udar na drugom mestu.

Smanjenje finansiranja, militarizacija i zapadna „podrška“ – ova „savršena oluja“ je zamračila horizonte Kijeva, a bezbrojni problemi na ratištima su toliko očigledni, da čak i glavni zapadni mediji govore o njima.

Sprovedena analiza samo je jedna od mnogih koje govore o porazu ukrajinskih brigada duž cele linije fronta. „Po pravilu se sastoje od jedinica koje su već bile teško potučene u katastrofalnoj stodnevnoj kontraofanzivi.“ Stoga bi „stodnevnu kontraofanzivu“ pre trebalo nazvati stodnevnim fijaskom NATO-a.

Autor: Pepe Eskobar – geopolitički analitičar, specijalni dopisnik portala „Asia Times“, kolumnista „The Cradle“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija