• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

23.11.2023

11:50

(VIDEO) Putin ih razvalio kao nikada do sada! O ovom snimku priča ceo svet, istina je konačno izašla na videlo!

Printscreen/Telegram

Vesti

(VIDEO) Putin ih razvalio kao nikada do sada! O ovom snimku priča ceo svet, istina je konačno izašla na videlo!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći na vanrednom samitu G20, upitao svoje kolege da li ih uznemirava istrebljenje civila u Pojasu Gaze, ili to što se tamo u bolnicama krajnje ozbiljne operacije deci rade bez anestezije.

- Da li vas potresa to što je sekretar UN rekao da se Pojas Gaze pretvorio u ogromno dečije groblje“, upitao je kolege koje su u govorima pre njegovog rekli da ih potresa „agresija Rusije u Ukrajini“.

Upitao je onda da li je dovoljno potresan krvavi puč u Ukrajini 2014. godine praćen ratom kijevskog režima protiv sopstvenog naroda u Donbasu?

- Da, ratna dejstva su uvek tragedija konkretnih ljudi, porodica i država i moramo da razmislimo kako da je okončamo. Razumem da ovaj rat i gubitak ljudi ne mogu da ne potresaju - potvrdio je Putin govoreći o sukobu u Ukrajini.

 

 

Međutim, naglasio je da Rusija nikada nije odbila mirovne pregovore sa Ukrajinom. „Ukrajina ih je odbila i još potpisala zakon kojim se konkretno zabranjuju pregovori sa Rusijom“, podsetio je.
Prvi brodovi sa besplatnim ruskim žitom otplovili u Afriku.

Foto: Reuters

 

Rusija, sa svoje strane ispunjava sve svoje obaveze u ovoj oblasti i ostaje jedan od najvećih izvoznika hrane, te su tako danas ka Africi i zemljama koje oskudevaju otplovili prvi brodovi sa besplatnim ruskim žitom.

Trenutna situacija u globalnoj ekonomiji i svetu u celini, zahteva kolektivna rešenja koje odražavaju stavove velike većine međunarodne zajednice, uključujući i zemlje u razvoju, ističe predsednik Rusije.

- Svet prolazi kroz procese radikalne transformacije. Nastaju i jačaju novi moćni centri globalnog ekonomskog razvoja. Značajan udeo globalne investicione, trgovinske i potrošačke aktivnosti premešta se u regione Azije, Afrike i Latinske Amerike, gde živi većina svetske populacije - pojašnjava on.

Rusija nije kriva za haos u svetskoj ekonomiji

Prema njegovim rečima, kolosalan stres koji doživljava svetska ekonomija je direktna posledica loše osmišljene makroekonomske politike nekih država.

- Ubrizgavanje triliona dolara i evra u privredu i bankarski sistem izazvalo je porast globalne inflacije i brz rast cena hrane i energenata. Tu je srž problema. A ne pokušaji Rusije da ostvari pravdu u Ukrajini. Ne. Već akcije najvećih svetskih ekonomija. A rezultat je povećanje ključnih kamatnih stopa. Zbog toga su, naravno, najviše stradale najsiromašnije zemlje - objasnio je predsednik Rusije.

Foto: Shutterstock, Reuters

 

Pojedine zemlje i dalje koriste nezakonita ograničenja trgovine i pristrasnu klimatsku agendu zarad jačanja sopstvene konkurentnosti, dodaje Putin.

Kako bi uništile konkurente, pojedine zemlje uništavaju transportne i logističke lance i međunarodne platne kanale, ali i služe se državnim terorizmom, dodaje on i podseća na eklatantni primer ovoga – eksploziju gasovoda Severni tok jedan i dva u Baltičkom moru.

Vraćamo obostrano korisnu međunarodnu saradnju

Rusija se zalaže za vraćanje otvorene i obostrano korisne međunarodne ekonomske saradnje, zasnovane na normama Povelje UN i principima kolegijalnog i uzajamnog poštovanja timskog rada.

- Neophodno je da povećamo ulogu ekonomija u razvoju u međunarodnim finansijskim institucijama, uključujući MMF i Svetsku banku, i koristimo resurse ovih organizacija u interesu razvoja zemalja i regiona, koji su zaista potrebni, a ne u oportunističke političke svrhe - dodaje predsednik.

Foto: Shutterstock, Reuters, EPA

 

Moskva je spremna da radi na rešavanju ovih gorućih problema, u okviru G20 ali i drugih međunarodnih institucija poput BRIKS-a, čija težina i uticaj raste i širi, dodaje Putin.

Rusija posebnu pažnju posvećuje održivom razvoju, očuvanju klime i biodiverziteta planete Zemlje, digitalnoj transformaciji svetske ekonomije i obezbeđivanju prehrambene i energetske bezbednosti. Prioritetnu pažnju posvećuje razvoju digitalne javne infrastrukture i jačanju informacione bezbednosti, a preuzimaju se realni koraci za obezbeđivanje aktivnijeg učešća žena u privredi i drugim oblastima života, ističe predsednik.

Putin se zahvalio indijskom kolegi za produktivan rad tokom predsedavanja ove godine, jer je, kako kaže, mnogo urađeno zarad rešenja gorućih pitanja međunarodne agende zbog čega je Grupa 20 i formirana.

Poželeo je uspeh „brazilskim prijateljima“, koji će od  1. decembra preuzeti obaveze predsedavajućeg G20.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija