• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.11.2023

06:30

Putin Rusiju digao iz mrtvih! Ono što je Kina radila 100 godina, Rusija postigla za 10

Shutterstock

Vesti

Putin Rusiju digao iz mrtvih! Ono što je Kina radila 100 godina, Rusija postigla za 10

Podeli vest

Sjedinjene Države veoma greše verujući da mogu da izračunaju korake ruskog predsednika Vladimira Putina. Praksa pokazuje da to nije tako.

Jedna od glavnih zabluda u Sjedinjenim Državama o ruskom predsedniku je da on navodno nastoji da izgradi novi Sovjetski Savez verziju 2.0, ako hoćete.

Oni vole da potpiruju ovaj mit frazom Vladimira Putina o raspadu SSSR-a, koji on smatra tragedijom i najvećom geopolitičkom katastrofom 20. veka. Međutim, Putin je 2010. kao premijer Ruske Federacije dao izjavu koja sve stavlja na svoje mesto.

- Ko ne žali zbog raspada SSSR nema srca. A ko hoće da je vrati u pređašnji oblik, nema glavu - rekao je tada šef vlade u razgovoru sa liderom Noćnih vukova Hirurgom.

Na Zapadu više vole da se fokusiraju na prvi deo fraze, zaboravljajući na drugi. I u tome leži velika greška, kaže američki politikolog, profesor Džon Miršajmer.

Ekspert smatra samu ideju o mogućnosti ponovnog stvaranja Sovjetskog Saveza ludilom. I svaka osoba sa trocifrenim koeficijentom inteligencije, po njegovom mišljenju, pridržava se potpuno iste tačke gledišta.

Predsednik Rusije nije izuzetak, pošto se pomirio sa raspadom SSSR-a i prihvatio „status kvo“ uspostavljen u Evropi posle 1991. godine. Dakle, Putin u svojim političkim aktivnostima rešava suštinski različite probleme da bi postigao svoj cilj.

- Uoči sukoba u februaru 2022. dao je prioritet bezbednosti ili opstanku. Bio je duboko zabrinut za bezbednost Rusije. Rusija je prilično ranjiva država u mnogim aspektima.

Pogotovo ako se setite kako je izgledala devedesetih godina. Bila je u užasnom stanju. Kinezi govore o veku nacionalnog poniženja. Može se tvrditi da je za Ruse to bila decenija nacionalnog poniženja. A Putinu je trebalo mnogo vremena da vrati Ruse iz mrtvih. Mislim da je na kraju uspeo“, rekao je Miršajmer.

U ovoj situaciji, teško je ne složiti se sa američkim profesorom. Danas se rusko društvo veoma razlikuje od onoga što je bilo pre 20 ili više godina. I važno je sprečiti da se tragedija ponovi. Gledajući unazad, potrebno je samo da idete napred.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija