• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.11.2023

15:30

Šta sad?! Stoltenberg šokirao izjavom o Ukrajini! Zelenski i ekipa će poludeti kada ovo čuju!

Informer

Vesti

Šta sad?! Stoltenberg šokirao izjavom o Ukrajini! Zelenski i ekipa će poludeti kada ovo čuju!

Podeli vest

Ulazak Ukrajine u NATO u punom formatu dok traje sukob nije moguć, ponovio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dodajući ipak da Alijansa planira da u narednim danima, 28. i 29. novembra, ustanovi uslove koje Ukrajina treba da ispuni da bi postala članica.

- Svi saveznici se slažu da Ukrajina treba da postane članica Alijanse. Na sastanku u Briselu ćemo se dogovoriti o neophodnim reformama koje će Ukrajinu približiti članstvu - izjavio je on.

- NATO ima dva fundamentalna zadatka. Prvi - podrška Ukrajini, a drugi, i najbitniji zadatak, je sprečavanje eskalacije ovog sukoba u pravi rat Rusije i NATO-a, jer bi to dovelo do još više patnje, smrti i uništavanja - dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse nije propustio priliku ni da upozori Rusiju da je NATO spreman da brani svaki centimetar svojih članica.

- Mi ne samo da pričamo, već i radimo. Već smo pojačali svoje prisustvo na istočnom krilu Alijanse. To ne radimo da izazovemo sukob, već da ga sprečimo - poručio je on. 

Podsetimo, jedan od glavnih razloga zbog kojih je Rusija prošle godine pokrenula Specijalnu vojnu operaciju je namera Ukrajine da uđe u NATO, odnosno, dalje približavanje pakta ruskim granicama. Ruski zvaničnici upozoravali su javnost na opasnost od širenja Alijanse i mesecima pre otpočinjanja sukoba neprestano su pozivali Alijansu da potpiše i zvanične garancije Rusiji da se NATO više neće približavati njenim granicama. Sva usmena obećanja koja su do tada davana bila su prekršena. 

Govoreći o situaciji u zoni SVO, Stoltenberg je priznao da je stanje za ukrajinske vojnike kompleksno i da imaju velike gubitke, bez obzira na veliku vojnu pomoć koju Kijev dobija od saveznika.

- Situacija duž cele linije fronta je teška, a posebno na istoku. Tamo je veoma teška, vidimo velike gubitke - izjavio je on, prenose "RIA Novosti".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija