• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno.hr

28.11.2023

17:46

Jedan blizanac je otišao u svemir, a drugi je ostao na Zemlji! Ono što se desilo, naučnicima je otkrilo, kako funkcioniše...

Printskrin video

Vesti

Jedan blizanac je otišao u svemir, a drugi je ostao na Zemlji! Ono što se desilo, naučnicima je otkrilo, kako funkcioniše...

Podeli vest

NASA je sprovela neverovatan eksperiment sa identičnim blizancima kako bi istražila uticaj svemira na ljudsko telo. Astronauti Skot i Mark Keli iz SAD učestvovali su u jednogodišnjoj misiji, pri čemu je Skot putovao u svemir, a Mark je ostao na Zemlji.

Skot je otišao na Međunarodnu svemirsku stanicu 27. marta 2015. i vratio se 1. marta 2016. godine.

Po povratku, istraživači su proučavali različite aspekte zdravlja blizanaca, uključujući kognitivne funkcije, crevne bakterije i genetske promene.

Genetske razlike

Jedno značajno otkriće bilo je da su se Skotovi telomeri, krajevi hromozoma, produžili tokom njegovog boravka u svemiru, ali su se brzo vratili na normalnu dužinu po povratku na Zemlju. Ovaj iznenađujući nalaz je u suprotnosti sa očekivanjima jer su kraći telomeri obično povezani sa starenjem.

Tokom istraživanja otkriveno je i da blizanci imaju različitu crevnu floru, što se pripisuje različitoj ishrani i okruženju. Uočene su i razlike u metilaciji Skotovih i Markovih ćelija, što ukazuje da određeni geni mogu biti osetljiviji na promene u životnoj sredini, bez obzira da li je na Zemlji ili u svemiru.

Analiza više od 200.000 molekula RNK pokazala je značajne genetske razlike između blizanaca, što je navelo naučnike da istraže mogućnost aktivacije "svemirskog gena" tokom Skotovog vremena u svemiru.

Nema nikakvih prepreka

Što se tiče kognicije, Skotove performanse su ostale uglavnom nepromenjene u poređenju sa Markom, što sugeriše da astronauti mogu da održe visoke nivoe kognitivnih performansi tokom dužeg boravka u svemiru.

NASA će nastaviti da istražuje Skotove gene, telomere, vid itd., ali istovremeno naglašava da, uprkos nekim genetskim promenama, ne postoje nepremostive prepreke za put čoveka na Mars.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija