• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: skynews

28.11.2023

21:19

(VIDEO) Ne nije šala, u toku invazija "super svinja" na Ameriku! Vlasti u panici, rat gube, a efikasnog oružja nema!

pixabay.com

Vesti

(VIDEO) Ne nije šala, u toku invazija "super svinja" na Ameriku! Vlasti u panici, rat gube, a efikasnog oružja nema!

Podeli vest

Svinje su inteligentna i velika rasa, sposobne da pokidaju zemlju i razaraju useve i divlje životinje. Lov bi mogao dodatno pogoršati problem, pa se države spremaju na druge načine.

Stručnjaci u SAD strahuju da bi sve veći broj "super svinja" koje je teško iskoreniti mogao da napadne severne države.

Kao ukrštanje koje kombinuje veštine preživljavanja evroazijskog vepra sa veličinom i plodnošću domaćih svinja u Kanadi , „super svinja" je opisana kao „ekološka olupina voza".

Profesor Rajan Bruk, jedan od kanadskih nadležnih za ovo pitanje, dodao je da su one "najinvazivnije životinje na planeti", sa svinjama koje mogu da šire bolesti i uništavaju useve i divlje životinje.

- Niko ne treba da se čudi kada svinje počnu da šetaju preko te granice, ako već nisu. Postavlja se pitanje: šta će se uraditi povodom toga - rekao je profesor Bruk.

Severne države poput Minesote, Severne Dakote i Montane preduzimaju korake da zaustave invaziju, ali nije lako kontrolisati rastuću populaciju.

Svinje su pametne i krznene, što im daje prednost da prežive kanadske zime i izuzetno se brzo razmnožavaju.

Jedna krmača može imati šest prasadi u leglu i uzgajati dva legla godišnje - što znači da čak i kada bi vlasti uspele da eliminišu 65 odsto populacije svake godine, one bi i dalje rasle.

Lov bi mogao pogoršati problem, prema profesoru Bruku, sa stopom uspeha lovaca od samo dva-tri odsto. Nekoliko država je takođe zabranilo lov jer svinje čini opreznijim i noćnim, što ih čini težim za ulazak u trag.

Umesto toga, metode koje se razmatraju su kopnene zamke - poput takozvanog "BoarBuster"-a - ili mrežastih topova ispaljenih iz helikoptera.

Neke države su takođe usvojile masovne programe za praćenje „Skueal on Pigs", dok su naučnici proučavali otrove kao što je natrijum nitrit , ali rizikuju da naškode drugim vrstama.

- Jedini put napred je da morate da budete zaista agresivni i da koristite sve alate iz kutije sa alatkama - rekao je profesor Bruk.

Osim toga, svinje šire bolesti koje se prenose i na ljude, a yabečeženo je i više napada. Tako je jedna žena ubijena u Teksasu 2019 .
 
Ameriku svinje već koštaju 2,5 milijardi dolara (1,98 milijardi funti) svake godine. Toilko, naime, naprave štete na usevima u SAD, uglavnom u južnim državama.

Životinje nisu poreklom iz Severne Amerike, ali su tu lutale vekovima. Problemi u Kanadi datiraju iz 1980-ih, kada su farmeri podsticani da uzgajaju divlje svinje, pre nego što je tržište propalo 2001. i neki frustrirani farmeri su jednostavno pustili životinje na slobodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija