• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.12.2023

17:20

Uzbuna! Razbuktao se rat Kine i SAD, ugrožena američka nacionalna bezbednost?!

pixabay.com/Ata images

Vesti

Uzbuna! Razbuktao se rat Kine i SAD, ugrožena američka nacionalna bezbednost?!

Podeli vest

U Vašingtonu se trenutno vodi diskusija o potrebi za većim ulaganjima, kako bi se sprečilo da Kina napravi poluprovodnike sledeće generacije.

Nisu svi američki proizvođači čipova zadovoljni sankcijama koje je Vašington uveo Pekingu, jer one predstavljaju gubitak profita, izjavila je američka ministarka za trgovinu Đina Rejmondo.

- Ne možemo dozvoliti da se Kina dočepa tih čipova i tačka. Uskratićemo im našu najnapredniju tehnologiju - rekla je ona na nacionalnom odbrambenom forumu u Kaliforniji, koji je organizovala Predsednička fondacija Ronalda Regana.

Ministarka je dodala da zna da "postoje izvršni direktori kompanija za proizvodnju čipova", koji su postali malo nervozni jer gube prihode.

- Ali to je život. Zaštita naše nacionalne bezbednosti važnija je od kratkoročnih prihoda - naglasila je.

Rejmondo je posebno pomenula "Envidiju", jednu od kompanija, koja je nastavila da razvija čipove posebno za kinesko tržište nakon što su SAD uvele svoju početnu rundu ograničenja u oktobru 2022. godine.

Ona je takođe izrazila zabrinutost da ako Japan i Holandija, čije fabrike zauzimaju vodeće pozicije u oblasti opreme za proizvodnju poluprovodnika, nastave da snabdevaju Kinu, onda restriktivne mere SAD neće imati nikakvog smisla.

U Vašingtonu se trenutno vodi diskusija o potrebi za dodatnim ulaganjima kako bi se sprečilo da Kina proizvodi poluprovodnike sledeće generacije.

- Moramo da proizvodimo u svojoj zemlji. To je u osnovi inicijativa za nacionalnu bezbednost. SAD ne proizvode najsavremenije čipove na svojoj teritoriji - ukazala je Rejmondo, istakavši da velike kompanije, poput "Envidije", proizvode svoje poluprovodnike na Tajvanu.

Ona je ocenila da Birou za industriju i bezbednost Ministarstva trgovine, koji upravlja kontrolom izvoza SAD, treba više sredstava od Kongresa.

- Imamo budžet od 200 miliona dolara. To je kao cena nekoliko borbenih aviona. Ako smo ozbiljni, hajde da finansiramo tu operaciju po potrebi - zaključila je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija