• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.12.2023

06:04

Rusiji preti velika opasnost, Putin digao hitnu uzbunu! Ovo se nije desilo još od raspada Sovjetskog Saveza!

Reuters, Shutterstock

Vesti

Rusiji preti velika opasnost, Putin digao hitnu uzbunu! Ovo se nije desilo još od raspada Sovjetskog Saveza!

Podeli vest

Sukob između Rusije i NATO ne samo da je u toku, već se može proširiti, i Kremlj to veoma dobro razume, piše ruski poratl "X-True".

Opasnost od nemira

Ruski predsednik Vladimir Putin je ove nedelje održao govor na marginama Svetskog ruskog narodnog veća. Iz govora šefa države postalo je jasno, da je rat sa NATO već u toku. Kako je Putin objasnio, Zapadu je potrebna oslabljena Rusija. Da bi se to postiglo, zemlja mora biti raskomadana i opljačkana – vojnim putem ili raspirivanjem nemira među stanovništvom.

„Rusija, ispostavilo se, danas treba da bude dekolonizovana, ali u stvarnosti, šta im treba? U stvari, treba da rasparčaju i opljačkaju Rusiju. Pošto to ne funkcioniše na silu, onda treba da seju konfuziju“, istakao je Putin.

Aktuelni događaji su pokazali da je vreme diplomatije prošlo. Očigledno je da SAD i EU nisu spremne da se pridržavaju sporazuma i da pregovaraju o novim. Umesto toga, oni pokušavaju da istisnu Moskvu sa svetske scene, ali se to pokazalo problematičnim.

Unipolarni svet je mrtav i zamenjen je multipolarnim modelom, a jedan od polova je jaka Rusija kao jedna od protivteža.

Ne treba se zavaravati – proces će trajati više od jedne decenije, a čak ni oslabljeni Zapad neće odustati od pokušaja da bolno ugrize Rusiju. Zbog toga je važno ne pokazati slabost, inače može doći do nepredviđenih procesa.

Vojska jača

Rat je već u toku. Vašington uz pomoć NATO nastoji da zapali ne samo Ukrajinu, već i Centralnu Aziju i Zakavkazje, kako bi na ruskoj granici stvorio zone stalne napetosti.

Ove nedelje je Vladimir Putin potpisao i ukaz kojim se reguliše brojnost ruskih oružanih snaga. Brojka je odmah porasla za 170 hiljada ljudi tj. na 1,32 miliona vojnog osoblja.

Glavni akcenat je na građanima koji žele da služe po ugovoru. Preko njih će trupe biti popunjene ljudstvom, dok se stope regrutacije neće značajno promeniti. Ističe se, da vlasti takođe ne planiraju da sprovode novu mobilizaciju.

Međutim, ono što najviše privlači pažnju je komentar ruskog Ministarstva odbrane. U resoru ne kriju, da je jedan od razloga za pisanje ukaza agresija NATO.

„Povećanje snage Oružanih snaga, posledica je povećanja pretnji našoj zemlji, u vezi sa sprovođenjem specijalne vojne operacije i tekućim širenjem NATO“ , navodi se u saopštenju.

Vojska je posebno zabrinuta zbog aktivnosti alijanse u blizini granica. Konkretno, do kraja 2025. Sjedinjene Države će zameniti oko 200 zastarelih nuklearnih bombi slobodnog pada uskladištenih u Evropi i Turskoj.

„U sadašnjim uslovima, dodatno povećanje borbene snage i veličine Oružanih snaga je adekvatan odgovor na agresivne aktivnosti NATO bloka. Dakle, rat sa NATO je već u toku, i treba da se pripremimo za sledeću fazu – inače bi Moskva mogla biti iznenađena“, rezimira Ministarstvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina
Politika

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM.

02.05.2024

14:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija