• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.12.2023

13:25

Zalužni u izolaciji! Zelenski mu oteo vojsku! Našao način kako da se otarasi protivnika

Reuters/shutterstock

Vesti

Zalužni u izolaciji! Zelenski mu oteo vojsku! Našao način kako da se otarasi protivnika

Podeli vest

Ukrajinska "Pravda" je objavila tekst u kom citira neimenovani izvor, koji priča da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski komunicira sa drugim komandantima u ukrajinskoj vojsci zaobilazeći glavnokomandujućeg generala Valerija Zalužnog, što sprečava njega kao načelnika Generalštaba da komanduje svom vojskom u ratnom stanju.

Izvor Pravde, za koji se navodi da je iz samog bliskog okruženja Zalužnog, kaže da Zelenski u vojci ima dve vrste komandanata: dobre kojima komanduje komandant kopene vojske Ukrajine, kao što je general Sirski i "loše" kojima komanduje Zalužni, što je, kako ovaj izvor kaže, demotivišuće za Zelužnog i ometa njegovo komandovanje.

Primećuje se da je Zelenski zapravo napravio paralelne koloseke za komunikaciju sa komandantima različitih rodova vojske, što se dešava zaobilazeći Zalužnog. Na primer, sa komandantima kopnene vojske Aleksandrom Sirskim, ili vazduhoplovstvom Nikolajem Oleščukom.

Foto: Reuters

Sirski na frontu

Direktan kontakt sa komandantima ubrzava rad predsednika, ali destabilizuje rad Zelužnog koji neke informacije saznaje od svojih formalnih potčinjenih u štabu, ako uopšte i sazna.

Još jedan primer političkog ponašanja Zelenskog bila je medijska priča o čišćenju regionalnih vojnih kancelarija. Posle istrage ukrajinske Pravde o nečuvenom bogaćenju vojnog komesara Odese tokom rata, predsednik je zahtevao da se otpuste svi šefovi regionalnih regrutnih centara i proveri njihovo imovinsko stanje.

- Šef Državnog istražnog biroa, Suhačov, došao je letos u štab i počeo da izveštava o tome kako su vojni komesari hladnokrvno otpušteni. A posle njega su dali reč Zalužnom, koji ga je jednostavno elegantno udario: "Ja sam želim da se zahvalim policajcima, tema korupcije je važna. Ali želim da saopštim i najnovije podatke o mobilizaciji..." I tu naglo pada u svim oblastima - kaže izvor.

Ono što je sa političke tačke gledišta izgledalo kao brzo i odlučno ispunjenje zahteva društva za pravdom, u stvari je imalo složene posledice sa vojne tačke gledišta. Sličan efekat imaju i kadrovske promene, poput smene komandanta specijalnih snaga Horenka, komandanta sanitetskih snaga Ostaščenka ili eventualna ostavka komandanta Združenih snaga Naeva.

Svi ovi vojnici su iz blizine glavnokomandujućeg Zalužnog i njihovo smenjivanje unosi nestabilnost u komandnu vertikalu. Krivični postupak protiv Naeva za odbranu juga, koji Zalužni smatra pokušajem da mu se približi, drugo je poglavlje u ovoj priči.

Ali napetost između predsednika i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine najviše je porasla nakon početka kontraofanzive na jugu.

Pozadina ove priče stoji u intervjuu u kome je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni rekao da je situacija na frontu zašla u ćorsokak, kada nijedna strana ne može da napreduje jer su podjednako tehnološki opremljene i da je rat prelazi u stadijum pozicione borbe. 

Foto: Reuters

Zelenski sa Sirskim

Zauzvrat, Zelenski  je rekao da ne smatra da je situacija na frontu ćorsokak i da Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom. Zelenski je 21. novembra u intervjuu za "Sun" rekao da vojno osoblje koje će se baviti politikom ne bi trebalo da bude "umešano u rat".

"Ekonomist" je 29. novembra objavio je tekst u kome je političko bojno polje Kijeva uporedio sa sumornim rovovskim ratom na istoku Ukrajine i da je taj rat sve napetiji, najviše jer predsednik Zelenski vidi kao svog konkurenta Valerija Zalužnog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija