• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.12.2023

20:42

Rusija je sada na potezu! Kako je ovo moglo da se desi? Procurio tajni američki izveštaj o ratu u Ukrajini

Tanjug/AP

Vesti

Rusija je sada na potezu! Kako je ovo moglo da se desi? Procurio tajni američki izveštaj o ratu u Ukrajini

Podeli vest

Poverljivi američki izveštaj procenjuje da je u ratu u Ukrajini ubijeno ili ranjeno 315 hiljada Rusa ili skoro 90 odsto vojnika od početka sukoba, otkrio je Rojtersu izvor blizak obaveštajnoj zajednici.

U izveštaju se navodi da je gubitak ruskog vojnog osoblja i naoružanja vratio modernizaciju ruske vojske 18 godina unazad, tvrdi izvor. Ruska ambasada i Ministarstvo odbrane još nisu komentarisali pisanje.

Ruski zvaničnici često govore da su zapadne procene gubitaka u ratu znatno preuveličane, a da je broj ukrajinskih žrtava potcenjen.

U izveštaju se navodi da je Rusija započela invaziju sa 360.000 ljudi. Zbog velikih gubitaka, Moskva je morala da ublaži kriterijume za regrutaciju i pošalje osuđenike i starije civile u vojsku. Procenjuje se da je izgubljeno 2.200 od 3.500 tenkova. Uništeno je i 4.400 od 13.600 borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera, što predstavlja gubitak od 32 odsto.

Ruska vojska i dalje ima 1,3 hiljade oklopnih vozila na bojnom polju i stoga mora da ojača svoje linije tenkovima T62 proizvedenim 1970-ih godina, navodi se u izveštaju. Kijev takođe krije broj poginulih, tvrdeći da je to državna tajna koja bi mogla da ugrozi njegove ratne napore. U avgustu je Njujork tajms, pozivajući se na američke zvaničnike, pisao da je umrlo približno 70.000 Ukrajinaca.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija