• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

13.12.2023

14:45

Zbogom, Makrone!? Francuska već plaća cenu, "uspeli ono što nikome nije polazilo za rukom"

Reuters/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

Zbogom, Makrone!? Francuska već plaća cenu, "uspeli ono što nikome nije polazilo za rukom"

Podeli vest

Migranti su uspeli ono što nikome nije pošlo za rukom: ujedinili su krajnju levicu i krajnju desnicu, isprovocirali ponuđenu ostavku ministra unutrašnjih poslova i srušili politiku aktuelne vlasti sedenja na dve stolice.

Mnoge je iznenadilo izjašnjavanje u francuskoj skupštini o predlogu novog zakona o imigraciji koji je podneo jedan od ključnih ministara Žerald Darmanen. Predlogu poslanika ekologa, da se zakon uopšte ne predstavi, pridružili su se, sasvim neuobičajeno, istovremeno deputati i levice, i krajnje desnice, kao i deo republikanaca, čime su sakupili tesnu većinu.

Ovaj zakon je bio jedan od najvažnijih u planu rada Vlade, pa je Darmanen odmah podneo ostavku predsedniku Emanuelu Makronu, koji je nije prihvatio.

Vlast optužuje opoziciju da je protiv traženja kompromisa i dijaloga, te da time ugrožava interese Francuske. Osuđuju i njihovu "neprirodnu koaliciju". Predlog je, međutim, veoma ambivalentan, za desnicu je previše blag, za levicu dosta strog, čime vladajuća struktura plaća ceh želji da sve zadovolji.

Po ko zna koji put, vlast koja nema većinu u parlamentu, sada pokušava da ekvilibristikom progura zakon, preko mešovitog odbora Skupštine i Senata. Opet se nazire nepopularni član ustava 49.3 na osnovu koga se zakoni usvajaju bez glasanja, uz mogućnost provere poverenja vladi, kao što je bilo u slučaju penzijske reforme. Vlast, koja praktično vlada na ovaj način, izlazi znatno oslabljena iz ove avanture.

Foto: Tanjug/AP

Makronu se drma stolica

Predlog zakona, inače, s jedne strane pooštrava dolazak stranaca, dok za one koji ostaju poboljšava intergrisanje. Između ostalog, predviđa ukidanje zabrane izbacivanja iz zemlje za one koji su došli u Francusku pre 13. godine života, ukoliko su kažnjeni sa više od 5 godina zatvora.

Besplatna opšta medicinska pomoć za sve ilegalce zamenjuje se samo hitnom lekarskom pomoći, a pooštrene su i mere za spajanje porodice.

Za primanje socijalnih davanja potrebno je boraviti najmanje pet godina, umesto šest meseci kao do sada. Čak je predviđeno i ukidanje automatskog prava na francusko državljanstvo s punoletstvom za decu rođenu u Francuskoj od roditelja stranaca!

Odbijeni za azil morali bi da napuste zemlju odmah, ne čekajući odluku na žalbu. Smanjen je i broj zakonskih mogućnosti za protestvovanje povodom ovakve odluke. Stvara se i posebna lična karta za radnike strance koji obavljaju poslove u domenima gde nedostaje radna snaga.

Produbljena kriza

Lider krajnje levice Žan Lik Melanšon je pozvao na ostavku Vlade i na nove izbore. To za sada nije prihvaćeno, baš kao ni predlog liderke krajnje desnice u parlamentu Marin Le Pen koja je ponudila svoju verziju zakona o migrantima. Politička kriza se produbljuje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

London zove! Sve o finalu Lige šampiona na jednom mestu!
Fudbal

London zove! Sve o finalu Lige šampiona na jednom mestu!

Utakmicom između Real Madrida i Borusije iz Dortmunda večeras (21.00, RTS 1) će na "Vembliju" biti spuštena zavesa na klupsku sezonu u evropskim takmičenjima! "Kraljevski klub" želi da vrati krunu u svoje vlasništvo, ali će naspram sebe imati "milionere" gladne trofeja!

01.06.2024

13:35

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31