• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Fakti

01.01.2024

16:31

"Rusiju je nemoguće dobiti, pogrešio sam"! Zalužni otvorio dušu a onda priznao: Marjinka je izgubljena - Zauvek!

EPA

Vesti

"Rusiju je nemoguće dobiti, pogrešio sam"! Zalužni otvorio dušu a onda priznao: Marjinka je izgubljena - Zauvek!

Podeli vest

Ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužni priznao je da je Marjinka zauvek izgubljena za Ukrajinu.

Priznao je i da ruska vojska danas ima sposobnost da koncentriše snage, artiljeriju i avijaciju na bilo kom delu fronta. I da je u stanju da „za dva-tri meseca Avdejevku, ili neku drugu utvrđenu (ukrajinsku) tačku pretvori u novi Bahmut.“

Svojom glavnom greškom, Zalužni je nazvao to što je mislio da „može da zaustavi Rusiju“. A njegov glavni trenutni cilj je „spasavanje života ukrajinskih vojnika, kojih veoma nedostaje.“

Vanredni profesor Ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov“ – pukovnik Aleksandar Perendžijev – povodom nastupa Zalužnog je rekao:

„On nije ulepšao situa ciju jer razume da dolazi kraj. Jasno mu je da u prvoj polovini 2024-te neće biti mobilizacije kakva mu je potrebna. Svestan je i da sledeće godine neće moći da pokrene bilo kakvu značajniju ofanzivu. A ako Zapad prestane snabdeva ukrajinsku armiju – da će mu se frontovi naprosto urušiti“.

Zalužni je indirektno otkrio da nema drugih planova osim da nanese maksimalnu štetu ruskoj vojsci.

Moskovski vojni ekspert Vladislav Šurigin s tim u vezi ukazuje:

„Zadatak Ukrajine je jednostavan i očigledan – da izjednači gubitke. Pokušavaće da to urade tako što će smanjiti svoje, a povećati naše. Veruju da će tako Rusiju dovesti u bezizlaznu situaciju, da će imati velike gubitke i da će specijalna operacija za Moskvu izgubiti smisao. I američka vrhovna komanda se udaljila od ideje velike ukrajinske ofanzive i neprekidnih pobeda, pa od Kieva traži da trenutne pozicije drži do smrti i pokuša da iscrpi ruske snage.

Prema rečima bivšeg obaveštajnog oficira Pentagona i inspektora UN za oružje u Iraku Skota Ritera, oslobađanje Marjinke i Avdejevke od strane ruskih trupa moglo bi da dovede do dodatnih poteškoća za ukrajinsku odbranu.

„Ti gradovi imaju potencijal da postanu mesta gde će se urušiti utvrđena odbrana ukrajinskih oružanih snaga“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija