• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.01.2024

06:47

Dolazi katastrofa kakvu svet ne pamti! Palestina dobila užasne vesti, iz Izraela najavili monstruozan potez!

Shutterstock

Vesti

Dolazi katastrofa kakvu svet ne pamti! Palestina dobila užasne vesti, iz Izraela najavili monstruozan potez!

Podeli vest

Izraelski krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrič pozvao je u nedelju na povratak jevrejskih doseljenika u pojas Gaze nakon rata i rekao da palestinsko stanovništvo treba ohrabriti da emigrira.

- Da bismo imali bezbednost, moramo da kontrolišemo teritoriju. Da bismo dugo kontrolisali teritoriju, potrebno nam je civilno prisustvo - rekao je Smotrič za Izraelski vojni radio na pitanje o mogućnosti ponovnog uspostavljanja naselja u Gazi.

Izraelska vlada pod premijerom Benjaminom Netanjahuom nije zvanično predložila planove za iseljenje stanovnika Gaze ili vraćanje jevrejskih doseljenika na teritoriju otkako je započela kopnenu invaziju. Međutim, takve ideje mogle su se čuti od članova Vlade i drugih nivoa vlasti.

Izrael je jednostrano povukao poslednje svoje trupe i naseljenike 2005. godine, okončavši prisustvo unutar Gaze koje je počelo 1967. ali je zadržao skoro potpunu kontrolu nad granicama teritorije.

Sva naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji smatraju se nelegalnim po međunarodnom pravu, bez obzira na to da li ih je odobrio Izrael.

Smotrič, šef ultranacionalističke partije Verski cionizam koja je deo vladajuće koalicije, takođe je rekao da bi Izrael trebalo da „ohrabri“ oko 2,4 miliona Palestinaca na teritoriji da se presele u druge zemlje.

- Ako se ponašamo na strateški korektan način i podstičemo emigraciju, ako u Gazi bude 100.000 ili 200.000 Arapa, a ne dva miliona, ceo diskurs dan posle rata biće potpuno drugačiji. Mi ćemo pomoći rehabilitaciju ovih izbeglica u drugim zemljama na dobar i human način uz saradnju međunarodne zajednice i arapskih zemalja oko nas - rekao je Smotrič.

Uprkos svom povlačenju 2005. godine, Izrael je uveo kopnenu, pomorsku i vazdušnu blokadu Gaze i još uvek se međunarodno smatra okupatorskom silom na palestinskoj teritoriji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija