• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.01.2024

08:31

Gori Nemačka! Evropa ovakvo ludilo ne pamti! Bezbednosne službe digle uzbunu, sprema se radikalizacija!

Shutterstock/Printscreen

Vesti

Gori Nemačka! Evropa ovakvo ludilo ne pamti! Bezbednosne službe digle uzbunu, sprema se radikalizacija!

Podeli vest

Zaposleni u železnici, vozači kamiona i poljoprivrednici počinju danas veliki štrajk širom Nemačke zbog ukidanja poljoprivrednih subvencija, viših putarina i niskih plata.

Na drumovima Nemačke danas će biti, kako je najavljeno, na hiljade traktora i poljoprivrednika, a čak i državne službe zbog toga izražavaju zabrinutost i ovaj protest nazivaju najvećim u posleratnoj istoriji. Strahuje se da od ranog jutra gotovo neće biti dela države koji će normalno funkcionisati.

Kako javlja "Bild", poljoprivrednici koji protestuju već su stigli u Berlin, a osim poljoprivrednika, protestuje i transportna industrija.

Štrajkači najavljuju da će od 8. januara biti "prisutni svuda na način koji zemlja nikada ranije nije iskusila".

Hoće da zatvore federalni autoput

Prema navodima policije, u Severnoj Rajni-Vestfaliji, postoje poremećaji u saobraćaju izazvani protestima, a posebno između Gelderna i Alpa. Poljoprivrednici i vozači kamiona se trenutno sastaju svuda u pokrajini i žele da započnu spore konvoje.

Policija moli poljoprivrednike da ne ometaju zimske službe

Policija u Ludvigzburgu apelovala je na poljoprivrednike koji protestuju da ne ometaju zimske službe kako bi se putevi očistili i posipali.

- U okrugu Boblingen ima posebno mnogo traktora na autoputu.Vozila zimske službe tamo su ponekad otežana u radu - rekao je portparol policije, prenosi "Blid".

 

 

Vozači iznervirani

U Ojtenu u u Donjoj Saksoniji blokiran je ceo saobraćajni čvor, a rezultat je bio saobraćajni haos. Neki vozači su pokušali da izbegnu poljoprivrednu mehanizaciju koristeći trotoare ili saobraćajna ostrva. Snalažljivi seljaci su se, sa svoje strane, traktorima sklonili sa puta i blokirali puteve.

Jedan vozač je bio toliko iznerviran da je jednostavno parkirao auto na putu na ivici raskrsnice i otišao do svog radnog mesta.

Blokada za blokadom

U Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, farmeri su blokirali su ulaze na autoput sa stotinama traktora. Podržale su ih špedicije koje su protestovale zbog povećanja kamionskih putarina. U okrugu Klopenburg na severozapadu Donje Saksonije, savezni autoput blokiralo je 40 vozila.

U Saksoniji, prema policiji, neki ulazi na autoput u oblasti Drezdena bili su neupotrebljivi.

Blokiran ulaz na autoput na A4

U videu na mreži Iks (bivši Tviter), podeljeni su snimci kakva je situacija na izlazu sa autoputa Pulsnic (A4) u Saksoniji. Stotine farmera blokiraju - ništa više ne funkcioniše!

 

 

Zašto se protestuje

Paori su otpočeli blokade zbog najavljenih rezova u nemačkom budžetu za poljoprivrednike. Tom odlukom vlade koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je "rupa" od 17 milijardi evra za brojne subvencije.

- Situacija je dovoljno bila teška, a porezi na poljoprivredni dizel i vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Poslednjih godina samo smo postali robovi birokratije - poručio je poljoprivrednik i vođa sastanka Robert Ilihman.

Zabrinute i bezbednosne službe

Zbog moguće eskalacije ovih protesta poljoprivrednika i njihove radikalizacije zabrinute su i bezbednosne službe.

- Ovo je opasno, trenutno smo zabrinuti da će protesti zaživeti sami po sebi. Biće veoma masovni danas, verovatno najveći protest u posleratnoj istoriji - istakao je službenik državne bezbednosti "Bild".

 

 

Staće skoro cela Nemačka

Danas se gotovo u celoj Nemačkoj očekuje pravi saobraćajni kolaps, pogotovo jer će biti blokirani auto-putevi širom zemlje. Policija i vlasti očekuju ozbiljne prekide u saobraćaju. Ministarstvo saobraćaja Brandenburga, na primer, strahuje od poremećaja u isporuci robe.

"Bild" je podelio mapu sa gradovima i autoputevima čije se blokade usled protesta poljoprivrednika najavljuju, a spisak je dugačak.

Iako je vlada semafora u Berlinu već u velikoj meri poništila svoje planirane rezove u poljoprivrednom sektoru, farmeri nisu zadovoljni. Samo u Saksoniji, poljoprivrednici koji protestuju žele da zatvore oko 95 odsto svih auto-puteva.

Okupljanje nezadovoljnih paora počelo je još sinoć u Berlinu, Emslandu, Saksoniji.

Na nekim snimcima, vidi se kako policija pokušava da vozilima blokira put traktora, ali ovi skreću sa puta, i točkovima prečnika skoro dva metra lako preko njiva i kanala zaobilaze policijske blokade.

Protesti "tinjali" prošle nedelje

Podsećamo, grupa poljoprivrednika je svojim vozilima u četvrtak prošle nedelje poslepodne blokirala pristanište trajekta u Šluetsielu na Severnom moru nakon čega se trajekt na kojem se nalazio savezni ministar privrede Habek (Zeleni) morao vratiti na ostrvo Halig Hoge na kojem je ministar proveo praznike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ministar Selaković na promociji kulturne razmene Srbije i Kine! Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju
Politika

Ministar Selaković na promociji kulturne razmene Srbije i Kine! Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na promociji kulturne razmene Srbije i Kine sa temom „Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju“ koju je, u okviru zvanične posete predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga našoj zemlji organizovala Kineska medijska grupa u saradnji sa Radio-televizijom Srbije da, zahvaljujući susretu na najvišem nivou, danas imamo sjajnu priliku da dodatno ojačamo domen kulturne saradnje.

07.05.2024

19:04

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto!
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto!

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)
Live TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)

Vest dana je dolazak kineskog predsednika u Beograd. On će posetiti Francusku, Mađarsku i Srbiju. Zapadnim medijima najinteresantnija je njegova poseta Srbiji. Za osam godina ovo je njegova druga poseta našoj zemlji. Na današnji dan bombardovana je kineska ambasada u Beogradu, tako da ova poseta ima određenu simboliku i nimalo nije slučajno što je baš ovaj dan izabran. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorio je Ibro Ibrahimović, član GO SPS i advokat Pavle Staničić.

07.05.2024

16:29

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija