• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.01.2024

09:55

Gotovo! Udarna vest iz Kongresa za Ukrajinu i Izrael! Amerika donela odluku koja će razočarati mnoge!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Gotovo! Udarna vest iz Kongresa za Ukrajinu i Izrael! Amerika donela odluku koja će razočarati mnoge!

Podeli vest

Lideri republikanaca i demokrata u Kongresu postigli su dogovor o potrošnji američke vlade za 2024. godinu, sklanjajući u stranu pregovore o dodatnim sredstvima za Izrael i Ukrajinu, kao i novac za kontrolu granica.

Dogovor sledi ograničenja za vojnu i domaću potrošnju koju je postavio Kongres u okviru zakona o suspendovanju gornje granice američkog duga do 2025 godine, a lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer je istakao da bi dogovor mogao da pomogne da se izbegne delimična obustava rada Vlade SAD kasnije ovog meseca.

Prvi deo dodeljenih federalnih finansija ističe 19. januara, a drugi 2. februara, bez čega bi američka vlada bila primorana na zatvaranje.

Novi dogovor podrazumeva 886 milijardi dolara finansiranja vojske i 772 milijarde dolara domaće potrošnje koja nije za odbranu.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je u pismu republikanskim kolegama poručio da će sporazum obezbediti dodatno smanjenje potrošnje za 16 milijardi dolara u poređenju sa prethodnim sporazumom o kojem su pregovarali tadašnji predsednik Kevin Makarti i predsednik Džozef Bajden, i da je oko 30 milijardi dolara manje od onoga što je Senat razmatrao.

- Ovo predstavlja najpovoljniji sporazum o budžetu koji su republikanci postigli za više od jedne decenije - tvrdi Džonson.

Bajden je zahvalio poslanicima na saradnji u postizanju konsenzusa, ali je dodao da očekuje da će više raditi na odobravanju milijardi vojne pomoći za Izrael i Ukrajinu.

- Sada republikanci u Kongresu moraju da rade svoj posao, da prestanu da prete zatvaranjem vlade i da ispune svoju osnovnu odgovornost za finansiranje ključnih prioriteta domaće i nacionalne bezbednosti, uključujući i moj dodatni zahtev - rekao je on.

U oktobru 2023, Bela kuća je podnela pozamašan zahtev za dodatne finansije čija vrednost premašuje 100 milijardi dolara, od čega je nešto više od 60 milijardi predviđeno za Kijev.

Republikanci u Predstavničkom domu su u više navrata puta blokirali taj predlog, tvrdeći da bi bezbednost granica SAD trebalo da bude veći prioritet od finansiranja Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija