• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RIA

08.01.2024

20:10

Šah-mat! Teheran i Moskva napustili SVIFT, više im ne treba Švajcarska kao posrednik!

Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

Šah-mat! Teheran i Moskva napustili SVIFT, više im ne treba Švajcarska kao posrednik!

Podeli vest

Rusija i Iran su povezali svoje sisteme za razmenu finansijskih poruka, tako da sada njihove banke mogu direktno da obavljaju transakcije, rekao je medijima Mohsen Karimi, zamenik šefa Centralne banke Irana za međunarodne poslove .

- Povezali smo sisteme prenosa (finansijskih - prim.) poruka dve zemlje međusobno. To znači da bankama dveju zemalja više nije potrebna Švajcarska za međusobnu komunikaciju i poslovne banke obe zemlje mogu da uspostave direktne transakcije. Izvoznik može da otvori ruskoj strani račun u rijalima i da od njega dobije novac od ruskih banaka u Iranu - rekao je Karimi, prenosi agencija Fars.

Zamenik šefa iranske centralne banke je takođe naglasio da izvoznici obe zemlje mogu da obavljaju transakcije u svojim nacionalnim valutama.

Dan ranije, Hosein Ajvazlu, član izvršnog odbora Nacionalnog fonda za razvoj Irana, rekao je da nacionalni fondovi Rusije i Irana planiraju da stvore zajedničke investicione komitete za realizaciju različitih projekata u oblasti nafte i gasa, petrohemije, farmaceutske industrije. i niz drugih oblasti.

Šef Centralne banke Irana Mohamed Farzin rekao je krajem decembra da će valutni sporazum između Irana i Rusije, koji će omogućiti trgovanje u rubljama i rijalima, biti potpisan u prvom kvartalu 2024. godine. Poslednje nedelje 2023. godine, Farzin je boravio u dvodnevnoj poseti Moskvi, gde se sastao sa šeficom Banke Rusije Elvirom Nabiulinom . 

Konstatovano je da su nakon sastanka strane dogovorile otvaranje kreditne linije u iznosu od 6,5 milijardi rubalja za Iran za uvoz neophodne robe iz Rusije. Kako prenosi agencija Tasnim pozivajući se na Centralnu banku Irana, iranska banka Sepah otvorila je prvi strani akreditiv za uvoz robe iz Rusije nakon što je Ministarstvo pravde SAD obnovilo režim sankcija Islamskoj Republici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija