• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.01.2024

15:19

Poginuo Plavi šlem! Pilot lovca MiG-29 oboren na teritoriji Ukrajine

Shuterstock/drustvene mreze

Vesti

Poginuo Plavi šlem! Pilot lovca MiG-29 oboren na teritoriji Ukrajine

Podeli vest

Ruska vojska oborila je lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, kojim je upravljao 23-godišnji pilot koji je izabrao pozivni znak "Plavi šlem". Za njegovo stradanje se saznalo iz čitulje.

Smrt 23-godišnjeg ukrajinskog pilota MiG-29 sa pozivnim znakom "Plavi šlem" prijavljena je tokom nedavnog leta, javljaju ukrajinski mediji.

Ukoliko vratimo film unazad, poslednji izveštaj o obaranju MiG-29 ukrajinskih snaga došao je pre tačno nedelju dana. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 29. decembra da je oboren upravo MiG-29.

Ranije je saopšteno da su 8. januara ujutru Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele raketni napad na Krivi Rog u Dnjepropetrovskoj oblasti i na Čugujev u oblasti Harkov. Prema ukrajinskim izvorima, Moskva je rasporedila bombardere Tu-22M3 koristeći rakete H-22/32. U nizu regiona Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad.

Pored toga, krstareće rakete H-101 su lansirane sa devet Tu-95MS na ciljeve režima Kijeva u Žitomiru i Hmeljnickoj oblasti, gde je pogođen aerodrom Starokonstantinov.

Objekti Oružanih snaga Ukrajine napadnuti su u oblastima u oblasti Hersonske oblasti pod kontrolom Ukrajine, kao i u oblastima Nikolajev i Odesa. Ruske bespilotne letelice kamikaze "Geran" rade na objektima u Odesi.

Koliko je aviona preostalo Ukrajini?

Gotovo je nemoguće odgovoriti na pitanje koliko Ukrajina trenutno ima aviona. Sigurno je da su Ukrajini apsolutno potrebni avioni F-16, za kojima svetski centar moći aktivno sporvodi kampanju već skoro 8 meseci, što ukazuje da je situacija u vojnoj avijaciji Ukrajine daleko od ružičaste.

Ukrajinsku lovačku flotu činili su sovjetski avioni MiG-29 Fulcrum, okosnica ukrajinske avijacije, i avioni Su-27 Flanker. 

Zvanični podaci iz izveštaja Fight International, koji važi za početak 2022. godine, ukazuju na ukupan broj od 69 ovih letelica. Tako su Ukrajinci na početku invazije imali 43 MiG-a 29 i 26 Su-27. Dakle, ukupno 69 aviona.

Ponovo naglašavamo da se brojke odnose na vreme pre eskalacije sukoba. Nakon toga, Ukrajinci su hitno vratili u službu nekoliko aviona koji su bili u minimalnom operativnom stanju.

Koliko su Rusi oborili aviona, teško je tačno reći, ali ako je verovati zvaničnim podacima iz Moskve, Rusi su do sada uništavali ukrajinsku vojnu avijaciju, ako računamo i helikoptere.

Tako, prema poslednjem zvaničnom izveštaju koji je Ministarstvo odbrane predstavilo u Moskvi, tvrdi se da je od početka specijalne vojne operacije uništeno, ni manje ni više, nego čak 464 ukrajinskih aviona i 247 helikoptera. 

Brojke nisu ni približno preterane kao navodni uspesi Ukrajine, pogotovo kada je reč o oborenim ruskim projektilima.

MiG-29 ukratko

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona. 

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

Foto: Tanjug/AP

MiG-29

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15