• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.01.2024

22:21

Udarno! Dolazi nam nova pošast, gora od one 2020.! SZO izdala upozorenje: Pripremite se za nepoznatu bolest "X"

Reuters

Vesti

Udarno! Dolazi nam nova pošast, gora od one 2020.! SZO izdala upozorenje: Pripremite se za nepoznatu bolest "X"

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija izdala je nedavna upozorenja o nepoznatoj „bolesti X“ koja bi navodno mogla da dovede do 20 puta više smrtnih slučajeva od KOVID-19.

Uvidi sa zakazane sesije Svetskog Ekonomskog Foruma „Priprema za bolest X“.

Sesija „ Priprema za bolest X “ deo je godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma (WEF). WEF se fokusira na dugoročnu strategiju za klimu, prirodu i energiju. Sednica je zakazana za 17. januar 2024. godine od 11.30 do 12.15 časova po srednjeevropskom vremenu

Javni govornici sednice su:

Tedros Adhanom Ghebreiesus, generalni direktor SZO

Shiam Bishen, direktor Centra za zdravlje i zdravstvenu zaštitu; VEF Geneva
Roi Jakobs, predsednik i glavni izvršni direktor, Roial Philips
Preetha Reddi, izvršna potpredsednica, Apollo Hospitals Enterprise Ltd
Nisia Trindade Lima, ministarka zdravlja, Ministarstvo zdravlja Brazila
Michel Demare, predsednik odbora, AstraZeneca Plc

Pored toga, u ažuriranju iz novembra 2022., SZO je okupila više od 300 naučnika da ispitaju dokaze koji se odnose na preko 25 porodica virusa i bakterija, uključujući i takozvanu „bolest X“. Ovaj termin se koristi za označavanje nepoznatog patogena koji bi mogao dovesti do značajne globalne epidemije.

„Bolest X“ je pomalo misteriozan termin za bolest uzrokovanu trenutno nepoznatom, ali ozbiljnom mikrobnom pretnjom, prema UNMC-u . SZO je 2017. godine uključila bolest X u uži spisak patogena najvišeg prioriteta za istraživanje, pored dobro poznatih bolesti kao što su teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i ebola.

Takozvana pandemija KOVID-19, koju je pokrenuo novi koronavirus 2019. godine, primer je bolesti X, prema SZO . Veruje se da ove bolesti potiču od ogromne količine virusa koji kruže u divljim životinjama. Oni predstavljaju potencijalni rizik za ljude tako što prelaze preko i izazivaju infekcije na koje ljudi nemaju imunitet.

Štaviše, SZO ima za cilj da bude dobro pripremljena sa naporima istraživanja i razvoja (R&D) unapred za nepoznatu bolest, omogućavajući rani odgovor.

Kao odgovor, SZO je uspostavila plan istraživanja i razvoja kako bi ubrzao razvoj različitih alata za „prioritetne bolesti“. Trenutna lista uključuje bolesti kao što su KOVID-19, krimsko-kongo hemoragična groznica, bolest virusa ebole i bolest virusa Marburg.

Lasa groznica, bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), SARS, Nipah i henipavirusne bolesti, groznica Rift Vallei i Zika su takođe na listi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija