• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.01.2024

18:09

Zgaziti vrat Evropi! Ako privedu američke generale za ratne zločine, Holanđanima preti unišenje!

Shutterstock

Vesti

Zgaziti vrat Evropi! Ako privedu američke generale za ratne zločine, Holanđanima preti unišenje!

Podeli vest

Zakon koji štiti američke državljane od Međunarodnog krivičnog suda pokazuje do kojih granica je američka Vlada spremna da ide kako bi izbegla krivičnu odgovornost za bilo koja ratna dejstva.

Američki predsednik Džordž Buš potpisao je Zakon o zaštiti američkih vojnih lica 2002. godine, koji ima za cilj da zastraši zemlje koje ratifikuju sporazum za Međunarodni krivični sud (ICC).

Zakon ovlašćuje upotrebu vojne sile za oslobađanje bilo kog Amerikanca ili državljanina države saveznice SAD-a koji je u pritvoru pred sudom koji se nalazi u Hagu - prenosi "Hjuman rajts voč".

Ova odredba, nazvana "klauzula o haškoj invaziji", izazvala je snažnu reakciju saveznika SAD širom sveta, posebno u Holandiji.

Pored toga, zakon predviđa povlačenje američke vojne pomoći iz zemalja koje su ratifikovale sporazum o MKS-u i ograničava učešće SAD u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija osim ako Sjedinjene Države ne dobiju imunitet od krivičnog gonjenja.

Foto: Shutterstock

 

Misle da su iznad pravde

Istovremeno, predsednik može da se odrekne svih odredbi suda iz „nacionalnog interesa“. „Države koje su ratifikovale ovaj sporazum pokušavaju da ojačaju vladavinu prava“, rekao je Ričard Diker, direktor programa za međunarodnu pravdu u "Hjuman rajts voču.

 Diker je istakao da su mnoge od najvećih pristalica MKS-a krhke demokratije i zemlje koje izlaze iz krize ljudskih prava, kao što su Sijera Leone, Argentina i Fidži.

Zakon je deo višestrukih napora SAD protiv Međunarodnog krivičnog suda. Dana 6. maja, u potezu bez presedana, Bušova administracija je objavila da se „odriče“ potpisivanja sporazuma.

Foto: Shutterstock

 

U junu je administracija stavila veto na nastavak mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Bosni u nastojanju da dobije trajni imunitet za mirovnjake UN.

U julu su američki zvaničnici pokrenuli kampanju širom sveta za dobijanje bilateralnih sporazuma koji bi Amerikancima dali imunitet od sudskih ovlašćenja.

Foto: Shutterstock

 

Sjedinjene Američke Države nisu  potpisale Rimski statuta Međunarodnog krivičnog suda (Rimskog statuta), koji je osnovao Međunarodni krivični sud (ICC) 2002. Od marta 2023. godine, 123 države su članice Suda. Međutim SAD rezerviše prava na to učestvuje u vojnim dejstvima koje smatra pretnjama po međunarodnu stabilnost što su iskoristili za privođenje Slobodana Miloševića.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija